Hlavní obsah

Spolubydlícímu rozdupal obličej, Nejvyšší soud mu potvrdil 17 let

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragédií skončilo soužití dvou mužů v Praze-Nuslích. Po jednom z alkoholických dýchánků totiž osmatřicetiletý muž napadl svého o třicet let staršího spolubydlícího a brutálně ho umlátil. Justice mu za vraždu udělila trest 17 let vězení, proti čemuž podal muž dovolání k Nejvyššímu soudu (NS). Ten ale jeho stesky nevyslyšel a jako dovolání odmítl. Právu to potvrdil mluvčí NS Petr Knötig.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Oba muži  v polovině května 2012 společně mohutně popíjeli, ale večer mezi nimi došlo ke vzájemné rozepři, při které mladší muž napadl svého kamaráda mnoha údery pěstí, kopanci, dupal mu po obličeji a celém těle a nakonec jej udusil.

„Podle znalců i provedených důkazů je tento útok třeba považovat za surový a trýznivý s ohledem na četnost poranění a místa útoku,“ konstatoval Knötig.

Ve svém dovolání muž tvrdil, že s ohledem na opilost by neměl být považován za trestně zodpovědného, a upozorňoval, že vzhledem k jeho stavu v době činu by se celá věc měla brát jako těžké ublížení na zdraví, a nikoli vražda, neboť prý svého parťáka nechtěl zabít.

„Příslušný skutek byl bez jakýchkoli pochybností objasněn a právně kvalifikován a uložený trest odpovídá všem zákonným kritériím, která jsou pro stanovení jeho druhu a výše rozhodná,“ vysvětlil zamítavé stanovisko soudu Knötig.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám