Hlavní obsah

Soud potvrdil vězení příslušníkům StB za zbití disidenta Placáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městský soud v Praze potvrdil v pondělí tresty v případu tří bývalých příslušníků StB, kteří podle obžaloby v červnu 1989 unesli a zbili tehdejšího disidenta Petra Placáka. Prvoinstanční soud dvěma z nich uložil nepodmíněné tresty jeden rok až 1,5 roku, jednomu podmíněný.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Disident Petr Placák, v červnu 1989 ho měli unést a zbít příslušníci StB.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 7 původně dvěma bývalým příslušníkům StB Antonínu Prchalovi a Ladislavu Irovskému již předloni uložil 1,5 roku a rok vězení za to, že Placáka údajně bili. Petr Vrbický, který jim prý dělal řidiče, odešel s podmíněným trestem. Poslední ze čtyř údajných útočníků již zemřel.

Odvolací senát však později při neveřejném zasedání rozhodl, že je trestný čin promlčený. Městský soud  musel odvolání v případu projednat znovu, protože se mu vrátil po nedávném rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS). Podle něho kauza promlčená není. NS proto zrušil původní zprošťující rozsudek odvolacího soudu.

Muži podle obžaloby tehdy pětadvacetiletého Placáka unesli, když spolu s dalšími zhruba 30 lidmi protestoval proti kácení stromů v pražské Stromovce. Čtyři příslušníci StB ho odvedli do auta a odvezli do lesů poblíž Křivoklátu na Rakovnicku.

Placák již dříve u soudu popsal, že tři z nich jej začali mlátit. Údajně dostal několik ran do břicha i kopanců do hlavy. Následně mu muži vzali doklady a nechali ho v lese.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám