Hlavní obsah

Strážníci přezdívaní Pavouk a Ještěrka měli mlátit bezdomovce

Právo, Petr Kozelka
Brno

Strážníci Richard Kočí a Jan Jebas měli být postrachem bezdomovců v Brně. Mezi komunitou lidí bez střechy nad hlavou si vysloužili přezdívky Pavouk a Ještěrka. Svou horlivost při vyhánění bezdomovců z okolí hlavního nádraží ale měli podle obžaloby přehnat tím, že dva bezdomovce odvedli do bývalé textilní továrny, kde jim vyhrožovali a mlátili je. Celý případ začal ve středu projednávat městský soud.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jan Jebas (vpravo) a Richard Kočí (vlevo) před soudem jakoukoli vinu odmítli.

Článek

Kočí alias Pavouk a Jebas přezdívaný Ještěrka měli poprvé podle státního zástupce Jana Petráska úřadovat o Silvestru roku 2012. „Jednoho z bezdomovců postávajícího u obchodního domu na ulici Dornych vyzvali, aby šel s nimi. Odvedli ho do továrny Vlněna, tam ho donutili si svléknout bundu a Kočí ho bil teleskopickým obuškem s tím, že v centru města je jejich rajon a oni ho tam nechtějí. Jebas pak vytáhl zbraň a přiložil ji poškozenému k hlavě s tím, jestli rozuměl,“ prohlásil žalobce.

Mockrát jsme ho pokutovali. Kazili jsme jim žebrání, takže je to nějaká pomsta proti nám. Nemám zapotřebí někoho mlátit.
obžalovaný Kočí

Stejného bezdomovce nachytal při pochůzce Kočí o tři dny později a znovu ho měl odvézt do textilní továrny, vysypat mu tabák, vyhodit drobnosti, které měl při sobě, a rozšlápnout brýle. O další čtyři dny později pak měli v areálu zbít dalšího bezdomovce, který prý skončil se zlomenou rukou a zlomeným nosem.

Ještěrka hrál na psychiku 

„Do té továrny mě vedli už dřív, ale to mě zachránili příslušníci romské národnosti, kteří tam sbírali železo. Pak splnili výhrůžky a začala výchovná lekce s teleskopickým obuškem od Pavouka. Ještěrka hrál na psychiku, aby mě vystrašil, strčil mi pistoli k hlavě,“ tvrdil u soudu jeden z bezdomovců.

Kočí s Jebasem u soudu popřeli, že by se dopustili podobného excesu. „Údajný poškozený a další jeho kamarádi žebrali v podchodu u nádraží, otravovali lidi, pili alkohol na veřejnosti. Mockrát jsme ho pokutovali. Kazili jsme jim žebrání, takže je to nějaká pomsta proti nám. Nemám zapotřebí někoho mlátit,“ prohlásil Kočí.

„Vypovídají proti nám, protože je štvalo, že jsme byli důkladní a děláme svou práci precizně. Výhrůžky na to, jak nás vysvlečou z uniformy, jsme slýchali denně,“ dodal Jebas.

Senát v čele s Jaroslavem Chocholou by měl v případu vynést verdikt na začátku dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám