Hlavní obsah

Manželka lihového bosse školila svědky, aby vypovídali ve prospěch jejího muže

Právo, Novinky, Jiří Hardoš

Policisté v pátek zveřejnili podrobnosti lihové kauzy, kterou se zabývají od roku 2012. V rámci akce „Cela” obvinili skoro dvě desítky lidí a za bosse celé skupiny označili podnikatele Radka Březinu. Jeho manželka podle informací Práva v době, kdy on byl ve vazbě, měla školit svědky tak, aby vypovídali ve prospěch Březiny.

Policejní akce Cela (video je bez zvuku)Video: Policie ČR

 
Článek

Podnikatel měl podle policie z věznice prostřednictvím svých právníků úkolovat příbuzné a další osoby. Ty měly ovlivňovat svědky a učit je vypovídat ve prospěch obviněného.

Foto: repro ČT

Radek Březina

”Dalším prověřováním bylo zjištěno, že hlavní podezřelý začal činit kroky, které měly směřovat k ovlivnění svědků. Využil návštěv svých advokátů a zaúkoloval svého příbuzného, který je také stíhán, k tomu, aby přichystal školení budoucích svědků a osob tak, aby vypovídaly v jeho prospěch,“ popsal náměstek vrchního žalobce v Olomouci Pavel Komár.

Uvedeným příbuzným měla být jeho manželka Stanislava, která figuruje mezi obviněnými a byla ve čtvrtek vzata do vazby.

Ředitel ÚOOZ o nabízeném úplatku Video: Česká televize ČT24

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta poukázal na to, že se údajní členové lihové mafie cítili bezpečně a necítili žádné ohrožení.

Každý se dá koupit

„Hlavní organizátor trestné činnosti neměl problém sáhnout i k tomu nejhrubšímu násilí, k vyhrožování, k úplatkům. K tomu, aby byl schopen si tu skupinu řídit a podřídit,“ poznamenal Šlachta. „Jeho filozofií bylo, že každý se dá koupit a záleží jen na ceně. Já jsem hrozně rád, že u našeho detektiva se mu to nepovedlo, jsem hrozně pyšný, že takové lidi u policie máme,“ dodal šéf ÚOOZ.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté u domu Radka Březiny v Kostelci

Detektivové prováděli v lednu minulého roku výslech obviněného podnikatele ve vazební věznici, během kterého Březina nabídl detektivovi úplatek ve výši 10 miliónů korun za to, že bude ovlivňovat průběh trestního řízení.

Komár podotkl, že vedle pokusu o podplacení policisty byla zaznamenána i snaha podplatit státního zástupce, případně i soudce, kteří rozhodovali o vazbě pro Březinova bratra Tomáše.

Podnikatel si víc cenil policisty 

„Obviněný plánoval ovlivnit tyto osoby v postavení úředních osob proto, aby docílil propuštění svého bratra z výkonu vazby. Vazba nadále trvá a nejen z toho je zřejmé, že zůstalo jen u pokusu,“ uvedl státní zástupce. Z toho důvodu je podle něho Březina obviněn i z přípravy trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí až šestnáctiletý trest.

Komár neupřesnil, zda vše došlo až k nabídce úplatku jako v případě policisty ÚOOZ. „Nicméně s nějakými částkami obviněný kalkuloval. Uvažoval o částce kolem miliónu korun,“ řekl. „Z nám neznámého důvodu si obviněný více cenil policisty, a proto mu nabídl desetinásobek toho, co státnímu zástupci,“ dodal s nadsázkou.

Rozsáhlé razie se účastnily stovky policistů. Konkrétně téměř 290 příslušníků Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, na 70 policistů z Národní protidrogové centrály, 15 detektivů protikorupční jednotky a vypomáhala i Vojenská policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám