Hlavní obsah

Je to horký zboží, baví se zástupci firem v odposleších o zakázkách v kauze Rath

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Prosím tě, říkám, je to horký zboží,“ tvrdí v jednom z telefonických hovorů zachycených protikorupční policií šéf jedné firmy zástupci stavební společnosti Konstruktiva Branko o zakázce, kterou pravděpodobně zmíněná firma měla získat.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Pancová a David Rath

Článek

Právě častá telefonická komunikace mezi manažery různých společností o tendrech ve Středočeském kraji a především o tom, jak si v nich mohou navzájem pomoci, vyplnila většinu času pátečního pokračování hlavního líčení v korupční kauze kolem bývalého poslance a někdejšího hejtmana Davida Ratha.

Přihlaste se, zaplaťte tři tisíce za elektronické podání a všechno bude v běhu. A ty tři tisíce pak srovnáme, samozřejmě.
manažer k výběrovému řízení

Z některých záznamů hovorů, které policie nahrávala od listopadu 2011, vyplynulo, že se šéfové firem domlouvali i na tom, jak jedni budou těm druhým dělat křoví ve výběrových řízeních vypsaných především středočeskými nemocnicemi.

Všechno bude v běhu

Jedna nahrávka například zachytila, jak nejmenovaný manažer Konstruktivy, jejíž dva bývalí šéfové Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý jsou v kauze Rath mezi obžalovanými, dává zástupci jiné firmy instrukce k přihlášení do tendru. Z jeho slov lze ale vyčíst, že šlo jen o formální přihlášku v tom smyslu, že daná firma bude dělat nejspíš jen křoví a výběrového řízení se zúčastní jen naoko.

„Přihlaste se, zaplaťte tři tisíce za elektronické podání a všechno bude v běhu. A ty tři tisíce pak srovnáme, samozřejmě,“ radí jeden manažer druhému.

Kromě hovorů však středočeský krajský soud v pátek předčítal i zaznamenané SMS zprávy mezi některými aktéry případu. Jendou z nich mělo být dle státního zástupce Petra Jiráta v kódované řeči i oznámení manažera firmy Pozemní a vodní stavby Vladimíra Kančeva, že má pro obžalovanou Ivanu Salačovou připraveny peníze, žalobce míní, že určené právě na úplatky.

Přes falešné faktury k miliónům

„Dobrý den, určitě je pro vás na skladě ještě třicet kusů. S pozdravem,“ přečetl předseda senátu Robert Pacovský zprávu, kterou Salačová dostala.

Ona sama už dříve přiznala, že přes Kančeva prala pomocí fiktivních faktur milióny, které pak použila na úplatky pro hlavní aktéry případu, Kateřinu Pancovou a Petra Kotta.

Společnosti Pozemní a vodní stavby prý proplácela některé práce, které nikdy pro její firmu Fisa neprovedla, Kančev následně vyplacené peníze podle obžaloby vyzvedl a předal Salačové.

Hlavní líčení v Rathově případu bude pokračovat i příští týden, a to opět pouštěním záznamů telefonických hovorů, na řadu se možná dostane i mailová komunikace obžalovaných a zástupců firem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám