Hlavní obsah

Matka Radovana Krejčíře dostala pokutu 15 tisíc, znovu nepřišla k soudu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Matka uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře Naděžda dostala ve středu od Okresního soudu Praha-západ pořádkovou pokutu 15 tisíc korun. Ani na podruhé nepřišla jako svědkyně k jednání. Žena je v Jihoafrické republice (JAR).

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu.

Článek

Krejčířová má být svědkyní v soudním sporu, v němž se její snacha a Krejčířova manželka Kateřina snaží žalobou na vyjmutí z exekuce získat zpět zabavenou luxusní vilu v Černošicích. Právě z ní utekl v polovině roku 2005 Radovan Krejčíř policii.

Podle jedné ze starších nabídek byl zájemce o koupi ochotný za vilu zaplatit 6 miliónů eur (zhruba 165 miliónů korun při současném kurzu).

Foto: Právo

Vila v Černošicích u Prahy, ve které žil před útěkem Radovan Krejčíř.

Jak starší, tak mladší Krejčířová se nyní zdržují v JAR, kde je Krejčíř ve vazbě. Jeho matka znovu bez omluvy nepřišla podat výpověď, ba naopak 4. ledna odletěla za synem. Soudce Lubomír Křikava proto kvůli její opakované absenci udělil pokutu, která je na poměry v českém soudnictví neobvykle vysoká.

Věřitelé čekají na peníze

Odůvodnil to mimo jiné tím, že na dům už byl vydán exekuční příkaz k prodeji, ale protahování jednání ze strany Naděždy Krejčířové neumožňuje dům prodat, a tím ani vrátit věřitelům peníze, které dluží právě uprchlý podnikatel. Exekuce na Krejčířův majetek se týká dluhu ve výši 50 miliónů korun.

Jeho manželka u soudu ale argumentovala tím, že vila patří výhradně jí, a nikoli do společného jmění. Dokládá to i výpisem z katastru nemovitostí, podle kterého je jedinou majitelkou skutečně Kateřina Krejčířová. Na koupi nemovitostí prý dostala darem od rodičů svého manžela 23 miliónů korun, což prý potvrzuje i čestné prohlášení její tchyně. Právě kvůli tomu chtěl soud Naděždu Krejčířovou vyslechnout.

Podle předloženého výpisu z letenek se má vrátit zpět z JAR až 8. března, Křikava proto jednání odročil na 17. března a dal jí poslední šanci se ho zúčastnit. Pokud se tak nestane, prohlásí prý tento důkaz za neproveditelný a pak nejspíš žalobu Kateřiny Krejčířové zamítne.

„Je to maření,“ podotkl na adresu pokutované Krejčířové soudce Křikava.

Reklama

Výběr článků

Načítám