Hlavní obsah

Ostatky palestinského velvyslance převezou běžnou linkou

Tělo palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála bylo v pondělí dopoledne převezeno na letiště v Praze-Ruzyni, odkud bude běžnou linkou přes Jordánsko dopraveno na palestinská území. Česká policie zatím pokračuje ve vyšetřování výbuchu, při němž na Nový rok diplomat zemřel.

BEZ KOMENTÁŘE: Přeprava velvyslancova tělaVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Podle mluvčího ambasády tělo v pondělí večer letecky opustí Prahu a v úterý přistane v jordánském Ammánu. Pohřeb se uskuteční ve středu v Ramalláhu, řekl Radiožurnálu mluvčí palestinského ministerstva zahraničí. Mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová sdělila, že Palestinci k přepravě velvyslancových ostatků využijí běžnou linku.

Česká policie výbuch vyšetřuje, policejní prezident Martin Červíček uvedl, že nešlo o teroristický čin. Podle policie způsobila explozi trezoru neodborná manipulace s bezpečnostní schránkou. Mohl údajně vybuchnout zabezpečovací systém, který byl součástí trezoru. Explozi proto vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a obdobný postoj zaujaly i palestinské úřady.

Exploze nastala ve středu po poledni a palestinského velvyslance smrtelně zranila. Záchranka ho převezla do nemocnice, zranění hlavy, hrudníku a břicha však byla neslučitelná se životem. Džamál se ujal funkce loni 11. října.

Během prohlídky budoucího sídla palestinského velvyslance policie našla 12 nelegálních zbraní, které teď prohlížejí experti. Náměstek palestinského ministra zahraničí podle agentury AP popřel, že šlo o ilegální zbraně. "Řekli jsme české straně, že tyto zbraně byly na ambasádě dlouhou dobu, která sahá až do bývalého československého režimu. Tyto zbraně buďto měly povolení, nebo to byly dary pro velvyslance," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám