Hlavní obsah

Měl jsem ho rád, řekl muž, který dvouletému synovi družky rozbil lebku

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Případem brutálního násilí vůči dvouletému dítěti se začal v pondělí zabývat Krajský soud v Ostravě. Před trestním senátem stanul Vladimír Veselý, který v březnu v Ostravě-Porubě napadl syna své družky tak, že mu rozbil lebku a způsobil mu další vážná zranění, kterým chlapec podlehl. Spolu s ním před soudem stojí i matka dítěte Michaela Rojíčková, které obžaloba klade za vinu dlouhodobé týrání.

Foto: Aleš Honus, Právo

Michaela Rojíčková a Vladimír Veselý na lavici obžalovaných u Krajského soudu v Ostravě.

Článek

Podle obžaloby dvojice chlapce minimálně dva měsíce vystavovala psychickým útrapám i fyzickému napadání. „Kombinovanými mechanismy útoku, vedenými převážně do oblasti hlavy, trupu i dalších částí těla, mu způsobovali různě závažná poranění, pro která chlapce nikdy nenechali ošetřit a současně vůči němu činili nevhodné, hrubé a urážlivé slovní projevy,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Týrání vyvrcholilo letos v poslední březnový den, kdy Veselý za přítomnosti své partnerky na dítě brutálně zaútočil. A to jen proto, že se mu nelíbilo, že pláče. „V úmyslu způsobit mu těžké poranění ho opakovaně napadl údery vedenými do oblasti hlavy a trupu,“ dodala státní zástupkyně.

S klukem jsme vycházeli úplně v pohodě. Měl jsem ho rád. Hodně jsem ho měl rád
obžalovaný Vladimír Veselý

Šokující na celém případu je, že po útoku matku ani jejího partnera, který je mimochodem otcem dalších čtyř dětí, ani nenapadlo přivolat lékařskou pomoc.

Nepřivolali pomoc

„Místo toho mu obžalovaní společně po dobu několika desítek minut až několika málo hodin poskytoval laickou první pomoc, která však byla neúčinná, a teprve v době, kdy se u nezletilého již začal rozvíjet život ohrožující otok mozku, v důsledku čehož již upadal do bezvědomí, přivolali lékařskou záchrannou službu,“ dodala žalobkyně. Chlapec po několika dnech v nemocnici zemřel.

Obžalovaná matka v pondělí odmítla před soudem vypovídat a po celou dobu projednávání hlasitě plakala. Mluvil pouze Vladimír Veselý. Ten úmrtí chlapce považuje za nešťastnou náhodu. „S klukem jsme vycházeli úplně v pohodě. Měl jsem ho rád. Hodně jsem ho měl rád,“ řekl. Násilí vůči dítěti ale nedokázal vysvětlit. Neuměl odpovědět ani na otázku, proč spolu s partnerkou nezavolali okamžitě lékařskou pomoc, když jim muselo být jasné, že dítě je po útoku těžce zraněné.

„Dostal jsem strach. Prostě jsem se leknul a nevím, co se v tu chvíli se mnou dělo,“ řekl.

Hlavní líčení bude v následujících dnech pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, zda bude v tomto týdnu vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám