Hlavní obsah

Zlínský hokej sponzoruje muž, kterého stíhají kvůli krácení daní

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Jméno muže obviněného z mnohamiliónového daňového podvodu nosí na své hrudi i zádech hokejisté extraligového HC PSG Zlín. Jednoho z hlavních mecenášů, kteří do zlínského hokeje vlévají milióny korun, Miroslava Zarembu stíhá kriminálka v souvislosti s krácením daní se škodou blížící se k deseti miliónům korun.

Foto: Repro ČT

Podnikatele Miroslava Zarembu viní kriminalisté ze spekulativního obchodování s kovovým odpadem, při kterém docházelo ke krácení daní.

Článek

Vlivný český podnikatel ve stavebnictví, jehož firma se podílela na výstavbě budov Letiště Ruzyně, automobilky Hyundai či řady nákupních center po republice, figuruje mezi šesti obviněnými podvodníky. Ti měli údajně stát ochudit o desítky miliónů při nelegálním obchodování s kovovým odpadem.

Právu to začátkem týdne nezávisle na sobě potvrdilo hned několik důvěryhodných zdrojů. „Mohu potvrdit, že v této věci stíháme šestici osob,“ uvedl policejní mluvčí Aleš Mergental.

Pro mě je důležité to, že má s námi pan Zaremba platné smlouvy, které beze zbytku plní
jednatel zlínského hokeje

Zástupci klubu i nejdůležitějších partnerů zlínského hokeje jsou zatím obezřetní a trestní věc týkající se Zaremby a partnerství v klubu nechtějí komentovat.

„Je to pro mě zcela nová informace. Hodně jste mě překvapil. Dokud si ji neověřím, nebudu se k ní blíže vyjadřovat. Je to náš partner,“sdělil Právu primátor Zlína a prezident HC PSG Zlín Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Obdobně zareagoval i zástupce generálního sponzora PSG a zároveň jednatel zlínského hokeje Patrik Kamas: „Tuto věc nemíním nijak komentovat. Pro mě je důležité to, že má s námi pan Zaremba platné smlouvy, které beze zbytku plní. A to je jasné vysvědčení k jeho přístupu ke zlínskému klubu. Tečka. Má s námi naprosto standardní smlouvu, jak tomu je i u jiných sponzorů.“

Účelové spojování firem

Zaremba považuje obvinění za vykonstruované. Přes svého advokáta Právu vzkázal, že se žádného trestného činu nedopustil.

Kriminalisté Zarembu a spol. viní z účelového zřizování obchodních řetězců, mezi kterými skupina spekulativně obchodovala s barevnými kovy. Podnikatelé je nakupovali v zahraničí s tím, že je dále spekulativně prodávali mezi svými firmami.

Mezi nakupujícími společnostmi se vždy nacházela firma tzv. „ztraceného obchodníka“, která jako jediná z řetězce neodvedla DPH. Následně firma „ztraceného obchodníka“ zanikla.

Šestici osob hrozí v případě uznání viny nepodmíněný trest v délce od pěti do deseti let. Společně se Zarembou je v této trestní věci obviněn i Radim Čagánek, známý svou schopností shánět bílé koně do firem.

Foto: Zlín Press Jiří Zaňát

Zlínští hokejisté nosí na svých dresech jméno sponzora Zaremby.

Dalšími obviněnými jsou například Jozef Migaš a René Bárta, dvojice mužů, kteří již byli odsouzeni za stejný druh podvodu, při kterém škoda dosáhla devadesáti miliónů korun.

Mezi hlavními aktéry devadesátimiliónového podvodu však místo Zaremby figuroval známý muž zlínského podsvětí Jan Švédík. Ten je nechvalně známý svými blízkými kontakty na dvojici bývalých elitních policistů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Mariana Hanáka a Stanislava Švábenského. Oba elitní policisté nyní stojí před soudem kvůli svému napojení na zločinecké gangy.

Zarembovo jméno navíc před časem zaznělo i v souvislosti se soudním líčením s obávaným slovenským mafiánem Miroslavem Maslákem. Šéf zločineckého gangu Maslák, který si na východě Moravy zřídil firmu na vymáhání peněz Final Solution, se snažil po Zarembovi vymoci pohledávku ve výši 6,5 miliónu korun. Vzhledem k tomu, že podnikatel Zaremba odmítl částku uhradit, Maslák a jeho komplici mu podle obžaloby prostříleli auto a fasádu domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám