Hlavní obsah

Soud řeší případ vraždy, kterou měl zamaskovat výbuch plynu

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Případ vraždy 64letého muže, která se stala letos na konci února na ústeckém sídlišti v Doběticích, začal ve středu rozplétat Krajský soud v Ústí nad Labem. Před ním stanul 38letý Jaroslav Šípek, který je kromě vraždy obžalovaný i z trestného činu obecného ohrožení ve stadiu pokusu, protože měl v bytě nechat naplno puštěný plyn a zapnutou pájku. Výbuch měl vraždu zamaskovat.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Jaroslav Šípek před Krajským soudem v Ústí nad Labem.

Článek

Tělo mrtvého 64letého muže bylo nalezeno 1. března v jeho bytě. Měl mnohačetná bodná poranění, ležel v tratolišti krve. Vrah muži poranil plíce, žaludek, játra, slinivku a další orgány. Mnohočetná bodná zranění se rozvinula v poúrazový šok a následovala smrt.

Prostě jsem to neudělal, neměl jsem k tomu ani důvod.
obžalovaný

Muž krátce po vraždě udělal vše pro to, aby svůj čin zamaskoval. „Pustil v kuchyni naplno hořáky a v blízkosti umístil pájku,“ řekl po dopadení muže policejní vyšetřovatel Milan Rychnovský s tím, že pájka ale svou teplotou výbuch naštěstí iniciovat nemohla. Pokud by ale výbuch spustil jiný iniciační systém, odpovídal by explozi 12 kilogramů TNT a byl by srovnatelný například s tragickým výbuchem plynu ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Šípka měli kriminalisté v hledáčku již první den po vraždě, kdy ho i vyslýchali. Pak byl ale propuštěn, nakonec k němu kriminalisty dovedlo vyhodnocení desítek stop.

Na případu pracovalo 11 kriminalistů 

Šípek kriminalistům i soudu vraždu popřel. „Prostě jsem to neudělal, neměl jsem k tomu ani důvod,“ řekl u soudu. Vztah mezi ním a zavražděným byl prý normální a byl u něj naposledy dva či tři měsíce před vraždou. V den vraždy byl prý v práci, u své matky a pak doma.

Na objasnění vraždy pracoval letos na jaře speciální tým 11 kriminalistů. Muž byl dopaden a obviněn v červnu, kdy putoval do vazby. V minulosti byl trestán jen za majetkové trestné činy. Nyní mu hrozí až 18 let vězení. Soud má pokračovat i před Vánocemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám