Hlavní obsah

Modlil se k Satanovi a polil spoluvězně vroucí vodou

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Pomodlil se k Satanovi, pak v černé kukle na spícího spoluvězně vylil dvoulitrovou konev vroucí vody a zbil ho násadou od koštěte. Tak popsal své jednání před soudem třiadvacetiletý Gabriel Nagy. K brutálnímu incidentu, při kterém jeho spoluvězeň utrpěl popáleniny druhého a třetího stupně, došlo před rokem ve věznici Stráž pod Ralskem. Obžalovanému za zvlášť závažný zločin těžkého ublížení na zdraví hrozí až desetiletý trest.

Obžalovaný Nagy u českolipského soudu

Článek

Obžalovaný mladík trpící vadou řeči v úterý u Okresního soudu v České Lípě popsal události z noci ze 17. na 18. listopadu celkem klidně. Dohrál s jiným odsouzeným několikátou partii šachu a kolem půlnoci dal na chodbě vařit plnou rychlovarnou konvici o obsahu 1,8 litru a odnesl si ji na pokoj, aby si tam zalil čaj.

Konvici vzal s sebou na pokoj, kde spali další spoluvězni, jelikož si prý nechtěl spálit prsty o horký hrnek.

„Bude to znít asi divně. Navlékl jsem si na hlavu černou kuklu, kterou jsem si vyrobil ze zimní čepice. Rád jsem se tak na sebe díval v zrcadle,“ řekl Nagy a pokračoval: „Nenávidím boha, mám pro to své důvody. Modlil jsem se k Satanovi, aby do mě vstoupil démon. Začal jsem cítit takové horko a brnění prstů,“ popsal Nagy chvíle před útokem.

V tu chvíli si ho podle jeho slov začal o rok mladší spoluvězeň Michal Kopecký ležící na posteli dobírat, že si hraje tzv. na kápo. Už předtím prý ztropil na jeho adresu několik kanadských žertíků.

„Tak jsem to na něj chrstnul. V tu chvíli jsem v hlavě slyšel: zabij ho, zabij ho. Připadal jsem si jak v nějakém hororu. Vzal jsem násadu od koštěte a mlátil ho. Teprve po chvíli na chodbě mi došlo, co jsem udělal,“ vylíčil obžalovaný, který činu lituje a se spoluvězněm, jemuž ublížil, by si prý nyní vyměnil kůži.

Trauma zůstává

Napadený mladík před soudem popsal věc zcela jinak. Při útoku prý spal a to, co se stalo, začal vnímat, až když mu v umývárně spoluvězni ochlazovali studenou vodou opařeniny. Poranění si vyžádala převoz na popáleninové centrum vinohradské nemocnice, kde podstoupil i autotransplantaci kůže ze stehna na poraněnou téměř celou pravou ruku.

„Budím se stále s nočními můrami, beru prášky na spaní a antidepresiva. Pokaždé, když se podívám do zrcadla, tak se mi to vše připomene,“ uvedl Kopecký, který je už od ledna na svobodě.

Psycholog: Fascinuje ho násilí

Jaký mohl mít Nagy k nepochopitelnému činu důvod, odpovědět nedokázal. Nagy, který si ve vězení odpykával trest za majetkovou a násilnou trestnou činnost, dlužil dalšímu spoluvězni tabák a právě Kopecký mu měl několik dnů před incidentem domlouvat, ať účty vyrovná.

I taková malichernost mohla klidně být spouštěčem agresivního útoku. Potvrdil to soudní znalec v oboru psychologie Lumír Touš, který označil Nagyho za jednoduchou a těžce poškozenou asociální osobnost.

„Imponují mu idoly typu norský Breivik. Je fascinován smrtí a násilím,“ shrnul soudní znalec a soudu navrhl pro obžalovaného umístění v detenčním ústavu.

„Nevyčítám to, co se stalo, jemu, ale vězeňskému systému. Vadí mi, že se takový člověk dostal k nám na oddělení. Takový posudek na něj museli mít už před tím,“ řekl na konci soudního jednání Kopecký.

Ten také upozornil na to, že dozorci podle Kopeckého neodebírali, tak jak měli, v nočních hodinách přívodní kabely k rychlovarným konvicím. Vyšetřovací verzi, že by si dva litry vody ohřál pomocí vyrobeného ponorného vařiče, popřel i Nagy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám