Hlavní obsah

Policista na lince 158 špatně vyhodnotil situaci, která skončila smrtí. Dostal podmínku

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Smrtí ženy volající na tísňovou linku 158 o pomoc skončilo pochybení policejního operačního důstojníka Andreje Holuba. Za své nedbalé a silně podceněné vyhodnocení urgentního oznámení poškozené, kterou partner v době volání ohrožoval nožem, mu ve čtvrtek Okresní soud ve Zlíně vyměřil pětiměsíční trest podmíněně odložený na zkušební dobu dvaceti měsíců.

Poslední telefonát poškozené, který policista špatně vyhodnotilVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Obžaloba kroměřížského policistu vinila z maření úkonu úřední osoby a porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby. On sám ale od prvopočátku vinu odmítal s tím, že dodržel všechna nařízení a pokyny.

Holub jako operační důstojník ve Zlíně nesprávně vyhodnotil hovor na tísňové lince 158, což zřejmě stálo volající ženu život. Devětačtyřicetiletá poškozená volala na policii 19. března 2011 v 19.09. V telefonátu Holubovi řekla, že ji v bytě ve Vsetíně ohrožuje nožem její přítel. Policista však hovor nesprávně vyhodnotil.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policista Andrej Holub poslouchá rozsudek okresního soudu.

„Z telefonátu ženy je zřejmé, že má její přítel záchvat a ohrožoval ji nožem. Bránila se. Komunikace s ní ale byla složitější, protože byla pod vlivem alkoholu. Neodpovídala ihned na opakované otázky operačního důstojníka, ve které části bytu se nachází. Poté se komunikace vyostřila, vystupňovaly se emoce a obžalovaný hovor ukončil s tím, že k ní posílá hlídku. Neptal se, co se stalo a zda je zraněná,“ přiblížila předsedkyně senátu Jitka Macháňová.

To se však nestalo, operační důstojník pouze předal oznámení kolegovi se slovy, že žena byla zmatená. „Nedal kolegovi najevo, že jde o urgentní záležitost a včas se nepřesvědčil, zda je tento hovor dořešen,“ podotkla soudkyně.

Hlídka vyjela až za půl hodiny

Operační důstojníci vyslali k ženě volající o pomoc hlídku až po více než půl hodině od jejího zavolání. Na místo však policisté dorazili příliš pozdě. Tou dobou už žena měla ve svém pravém stehně hlubokou bodnořeznou ránu od nože s dvanácticentimetrovou čepelí a silně krvácela.

Podle zjištění Práva policistům pachatel otevřel a jeho krvácející družku našla hlídka ještě při vědomí. Než ale dorazil lékař, kvůli velké ztrátě krve jim doslova zemřela před očima.

Pokud by ale operační důstojník zareagoval na hovor a nepodcenil jej, zachránil by tím její život. Podle soudního znalce totiž došlo k úmrtí zhruba po třech minutách od rány nožem do stehna.

„Policie slouží veřejnosti a jejich úkolem je ochrana života, zdraví a majetku. Podle závazného pokynu policejního prezidenta má operační důstojník přijímat a činit neodkladná a účinná opatření, což se v tomto případě nestalo. Žena mohla být při telefonátu v bezprostředním ohrožení života,“ podotkla soudkyně.

Rozsudek ještě nenabyl právní moci. Holub se proti němu odvolá. Odvolání zvažuje i žalobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám