Hlavní obsah

Ženy inkasovaly dotace na falešné projekty, teď jim hrozí kriminál

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na penězovod z fondů Evropské unie se podařilo napojit povedené dvojici žen z Brněnska. Založily neziskovou organizaci a žádaly dotace z EU na vzdělávací programy, například „Návrat k poctivému řemeslu“, ovšem pouze vyinkasovaly peníze a pak zfalšovaly potřebné dokumenty, jako prezenční listiny účastníků a certifikáty o úspěšně provedených kurzech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Škoda dosáhla sedmi miliónů korun. Ženám, stejně jako muži, kterého později přibraly do party, nyní hrozí až 8 let za mřížemi.

Dámy nejprve získaly dotaci na rozvoj vzdělávání v oblasti stravování a dostaly tři milióny. Za ty měly vytvořit studijní materiály, internetový portál a celodenní workshopy. O akci ale nikdo neměl zájem. „Podnikavé ženy však nelenily a začaly vytvářet fiktivní prezenční listiny, které měly dokládat, že kurz řádně probíhá a dokonce že jeho absolventi dostávají certifikáty o úspěšném absolvování.

Ženy šly však ještě dál, a dokonce fakturovaly náklady na zajištění surovin na neuskutečněné workshopy a náklady na pronájem,“ řekla policejní mluvčí Petra Vedrová.

Školily dvacet zaměstnanců z pěti

Po „úspěchu“ s touto dotací si ženy zažádaly o další peníze na vzdělávání v kosmetickém oboru a postupovaly stejně - zfalšovaly podpisy na prezenčních listinách, stejně jako podpisy lektorů. Pak přibraly do podnikání ještě dalšího muže a v jiné neziskovce podaly projekt na proškolení dvaceti zaměstnanců, ačkoli organizace jich měla jen pět, a tedy muselo být jasné, že školení bude jen fiktivní.

„Ještě před čerpáním výše uvedených dotací získávala neziskovka příspěvky na zaměstnávání zdravotně postižených osob, které však ve společnosti nikdy nepracovaly. Stejně tak společnost dostávala prostředky na provoz v domovech pro seniory v Brně, ačkoliv ani tam žádnou činnost nikdy nerealizovala,“ dodala Vedrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám