Hlavní obsah

Rozjel byznys se síťovkami, pod autem mu bouchl granát

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Před třemi lety pracoval Ondřej Slapnička jako obchodní zástupce pro kolínskou firmu Saariense, která oprášila českou tradici výroby síťových tašek a snažila se je znovu prosadit na trh. S firmou se ale 33letý muž záhy rozešel a podniká sám pod hlavičkou firmy Spider Bag.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Minulý měsíc mu někdo nastražil pod auto granát, který bouchl, když s ním z parkoviště v Klatovech vyjížděl jeho hlavní výrobní technolog a pravá ruka Oldřich Marek.

Toho Slapnička přetáhl k sobě právě z konkurenční firmy Saariense. Zatímco tato firma poté skončila kvůli dluhům v insolvenci, Slapničkovi se zřejmě v byznysu daří. Letos v květnu se v médiích pochlubil tím, že produkuje 100 tisíc tašek měsíčně a má zastoupení takřka po celém světě.

O tom, kdo by mohl za výbuchem stát, prý nemá ani tušení.

Byla to ukrutná pecka, nadskočil jsem na posteli. Barák se otřásl jako při zemětřesení

„Nevím, proč se to stalo. Auto je sice psané na mě, ale už půl roku ho nepoužívám. Půjčil jsem ho právě panu Markovi. Je to můj kamarád a zároveň i zaměstnanec,“ prohlásil Slapnička.

„Rozhodně bych tuhle záležitost s naším podnikáním nespojoval. Jediná souvislost s naší firmou je, že se to stalo v Klatovech, kde máme výrobu,“ dodal Slapnička.

K explozi došlo 22. října na parkovišti ve dvoře před obytným domem v Cibulkově ulici, kde byl zřejmě Marek přes noc u své známé. Ráno kolem půl šesté, když odjížděl, ozvala se podle svědků obrovská rána. Nikomu se naštěstí nic nestalo, tlaková vlna a střepiny pouze poškodily vedle zaparkované vozidlo.

„Byla to ukrutná pecka, nadskočil jsem na posteli. Barák se otřásl jako při zemětřesení. Hned jsem běžel do chodby, jestli nebouchl plyn. Když nikdo neutíkal a všude byl klid a ticho, tak jsem si říkal, že to bylo asi někde v sousedství,“ popsal Právu výbuch jeden z nájemníků domu, Petr Walter. Co se vlastně stalo, zjistil, až když přišel ke své dodávce. „Měla vymlácená okna a díry v karosérii. Některé byly dokonce skrz naskrz,“ dodal Walter.

Výbuch prý nezaznamenal

I přes výbuch Marek s vozidlem ujel ještě asi dva kilometry na jiné parkoviště, odtud zavolal policisty. Těm údajně tvrdil, že žádnou explozi nezaregistroval. Až když po jízdě vylezl z vozu, tak si prý všiml čouhajících drátků a prázdné gumy. Reportérovi Práva tvrdil, že o žádném výbuchu nic neví. „To je nějaký omyl. Mám moc práce,“ řekl a zavěsil telefon.

Majitel firmy Saariense Zdeněk Červinka označil Slapničku s Markem za strůjce svého krachu. „Jsou příčinou toho, že se mi nakonec obchod s taškami nepovedl. Slapnička mi dělal výhradního zástupce pro Čechy a Německo. Hned první faktury ve výši 1,5 miliónu korun mi nezaplatil a dostal mě tím do problému. Na to konto se dal dohromady s Markem a jedou si to sami,“ prohlásil Červinka. Za to, jak ho bývalí zaměstnanci vypekli, je na ně pořádně naštvaný.

„Samozřejmě že si to od nich líbit nenechám. Ale abych jim dal pod auto granát? To přece nejsem cvok. Pro mě je jediná cesta přes orgány činné v trestním řízení, byť to bude na dlouho, ale s šancí získat zpět náhradu škody,“ sdělil Červinka s tím, že za jednáním Slapničky s Markem vidí podvod a zneužití informací v obchodním styku.

Policie šetří výbuch granátu jako podezření z trestného činu obecného ohrožení. Pachatele zatím nedopadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám