Hlavní obsah

Obvinění Nečase může padnout příští týden

Právo, Radim Vaculík

Zatím stále ještě jako svědek má podle zjištění Práva dorazit ve čtvrtek na policejní služebnu na pražském Perštýně bývalý premiér Petr Nečas (ODS). Toho chtějí vyšetřovatelé vyslechnout v případu údajného zneužití vojenského zpravodajství na sledování několika lidí včetně Nečasovy bývalé manželky či zaměstnanců Úřadu vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Nečas

Článek

Příští týden se ale může Nečasova pozice v celém trestním řízení změnit. Podle informací redakce už olomoučtí vrchní žalobci společně s policisty velmi vážně zvažují sepsání usnesení o zahájení trestního stíhání bývalého předsedy vlády. Jde o údajnou korupci v souvislosti s trafikami pro jeho tři někdejší poslanecké kolegy Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra.

Nečase už jednou policisté vyslýchali, jenže v červenci pouze přečetl své prohlášení k případu, které bylo spíše politické, a šéf vrchních žalobců Ivo Ištvan následně jeho výpověď přerušil, bez možnosti položit jakékoli dotazy, na pozdější dobu.

Její pokračování by tedy mělo nastat až nyní. Nečasův advokát Josef Lžičař je však podle svých slov celý tento týden kvůli jiné kauze zaneprázdněn, a tudíž je možné, že požádají s klientem o jiný termín výslechu. Sám se přitom o tom čtvrtečním dověděl až v pondělí od Práva.

Nečas o sledování exmanželky zatím nemluvil

„On (Nečas) určitě bude chtít, abych u toho byl, takže budou muset počkat. Pokud by ho ale zvali jako svědka, tak by možná naši žádost nemuseli respektovat,“ uvedl Lžičař.

Nečas dosud k části kauzy týkající se sledování či ochrany proti sledování své exmanželky Radky neřekl ani slovo, protože se k tomu vůbec nedostal.

Podle obviněných bývalých šéfů vojenské tajné služby Milana Kovandy a Ondreje Páleníka i jejich podřízeného Jana Pohůnka je Nečas stěžejním svědkem, který by mohl potvrdit, že právě on sám oslovil rozvědčíky kvůli možnému bezpečnostnímu riziku kolem jeho rodiny.

Policie má zatím za to, že agenty nezákonně úkolovala tehdejší šéfka kabinetu premiéra a nyní jeho manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová).

Výpověď může odmítnout

Nečas ale může výpověď podle zákona odmítnout právě proto, že mezi stíhanými je i jeho současná žena, kterou detektivové označují za ústřední postavu případu.

Právo se v pondělí snažilo zjistit, zda Nečase nečeká ve čtvrtek po příchodu na policii nemilé překvapení v podobě sdělení obvinění z korupce kvůli tomu, že se údajně snažil domluvit vysoké posty ve státem řízených firmách pro rebely Tluchoře, Fuksu a Šnajdra, kteří loni v listopadu složili mandáty a umožnili další přežití Nečasovy vlády.

Důvěryhodný zdroj redakce seznámený s vyšetřováním kauzy ale zatím tak rychlý sled událostí po nedávném rozhodnutí Nejvyššího soudu neočekává. Tamní soudci konstatovali, že na rozdíl od zmíněné trojice bývalých poslanců může být Nečas za své činy z loňského roku stíhán.

„Nejprve je třeba k tomu připravit veškeré podklady, potom se to usnesení musí napsat, a pokud tedy padne, což nechci předjímat, tak by to bylo nejdřív v průběhu příštího týdne. Tento týden to ještě nečekáme, ve čtvrtek bude při výslechu v postavení svědka, co se týká vojenského zpravodajství,“ řekl v pondělí Právu zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám