Hlavní obsah

Žena, která neunesla roky týrání a ubodala manžela despotu, stanula u soudu

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Kauzu důchodkyně Jiřiny Petřekové (73) z Velkých Karlovic na Vsetínsku, která je obžalovaná z vraždy svého manžela (77), začal ve středu rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Žena podle obžaloby muže brutálně ubodala.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiřina Petřeková u olomouckého krajského soudu

Článek

Vše se mělo stát loni 27. listopadu dopoledne někdy mezi devátou a desátou hodinou v rodinném domě ve Velkých Karlovicích. Stařec tam měl po vzájemné slovní rozepři nejprve uchopit židli, kterou chtěl obžalovanou udeřit. Ta ho nato v úmyslu usmrtit bodla kuchyňským nožem do oblasti břicha.

„Muž odešel do obýváku, kam ho obžalovaná následovala s nožem v ruce. Tam konflikt vyvrcholil, a to tím, že žena manžela opakovaně bodala do různých částí těla, přičemž ten v důsledku toho utrpěl četná zranění, kterým na místě podlehl,“ uvedla státní zástupkyně.

Pro matku to znamená vysvobození, byť pro nás všechny velké trápení. Chápu ji i omlouvám. Vás pak prosím o shovívavost.
dcera obžalované

„Nesouhlasím. Mám svoji pravdu. Šlo čistě o sebeobranu,“ reagovala na obžalobu Petřeková. Její manželství, jak dále u soudu vypověděla, bylo hodně divoké. „Muž byl opilec, často mě mlátil. Ten den jsme se stejně jako mnohokrát předtím hádali. Já mu řekla, že patří do blázince, on se rozzuřil, praštil mě židlí do hlavy, a když se na to chystal znovu, poprvé jsem ho píchla. Nebylo to však moc hluboké. Byl samé sádlo. Později, při další potyčce, to už jsme oba leželi na zemi, jsem ho bodala, nevím s jakou četností, u toho mě pak i kopal a najednou přestal. Já vstala a okamžitě zavolala záchranku a policajty,“ řekla Petřeková.

Po manželce házel popelníkem

Špatné soužití manželů poté potvrdili i svědci, dcera a vnuci obžalované. Ti se jako poškození zároveň vzdali případného nároku na náhradu škody.

Děda byl šílený despota. Hájil jen své. S babičkou se často hádali. Nevycházel s ním ale nikdo z rodiny.
vnuk obžalované

„Otec napadal, ponižoval a týral celou rodinu, nejvíce matku. Toho, co se stalo, je mi líto. Nemělo to tak dopadnout. Pro matku to však znamená vysvobození, byť pro nás všechny velké trápení. Chápu ji i omlouvám. Vás pak prosím o shovívavost, protože to, co prožila, bylo strašné a nikdo si to nedovede představit,“ apelovala na soud dcera obžalované.

„Děda byl šílený despota. Hájil jen své. S babičkou se často hádali. Nevycházel s ním ale nikdo z rodiny. Na mě ani bratra si však moc nedovolil. A když se nemohl vyřádit na nás, odnesla to babička. Jak zuřil, házel po ní vším, co měl po ruce. Třeba popelníkem,“ konstatoval rovněž jeden z vnuků Petřekové.

Jednání bude pokračovat ve čtvrtek, kdy by mohl být vynesen i rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám