Hlavní obsah

Tetu umlátil o kovovou branku, soud mu potvrdil 10 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za týrání tety si pachatel Petr Novák z Blanenska s konečnou platností odpyká deset let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud. Třiasedmdesátiletá žena dlouhodobě čelila psychickému nátlaku i tělesnému násilí. Osudným se jí stal poslední útok v půli roku 2011. Novák ji nechal několik dní bez pomoci. Důchodkyně na následky zranění hlavy později zemřela.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Novákova dovolání rozhodl Krajský soud v Brně v „extrémním nesouladu s obsahem provedených důkazů.“ Příčinná souvislost mezi jeho násilným jednáním a úmrtím ženy se prý neprokázala. Popsaný útok podle něj nemohl způsobit smrtelná zranění. Nejvyšší soud ale verdikt ponechal beze změn.

Ve prospěch Nováka prý nelze vykládat ani skutečnost, že se týraná žena nikdy neobrátila na policii. „Je obecně známou skutečností, že oběti týrání často nejsou schopny o zlém zacházení pachatele – ať už z obavy před jeho mstou, nebo z prostého studu či iracionálního pocitu vlastní viny – hovořit otevřeně, natožpak vyhledat pomoc u k tomu povolaných orgánů či institucí,“ stojí v usnesení Nejvyššího soudu.

Lékaře nevolali ani Novákovi rodiče

Novák podle rozsudku týral svou tetu od poloviny roku 2010. Nutil ji k různým úsluhám a placení nákupů z jejího důchodu, přitom jí nadával, vyhrožoval smrtí a také ji bil. Vše vyvrcholilo v polovině roku 2011, kdy ženu bil do tváře a krku, udeřil s ní o plot a kovovou branku a způsobil jí vážná zranění hlavy.

Důchodkyni poté ponechal bez lékařské pomoci. O šest dní později ji našla hlídka policie a převezla ji do nemocnice. Za měsíc na následky poškození mozku zemřela. Krajský soud kromě Nováka potrestal také jeho matku a strýce. Ti dostali po deseti měsících vězení s podmíněným odkladem na dva roky. I když věděli o zraněné ženě, lékaře jí nepřivolali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám