Hlavní obsah

Prodal cenné papíry svého známého, přišel si na devět miliónů

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Případem zpronevěry několika miliónů se zabývají kriminalisté na Chomutovsku. Pachatel se obohatil na úkor svého přítele, když zneužil jeho důvěru.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Peníze získal prodejem cenných papírů v hodnotě téměř 8,7 miliónu korun prostřednictvím přístupu k bankovnímu účtu a ke smlouvě o investování. Bez vědomí vlastníka dokázal obviněný disponovat s nákupem či prodejem cenných papírů, potom i s finančními prostředky, které byly takto utrženy,“ uvedl kriminalista Dušan Šoltés.

Pachatel, který peníze zpronevěřil, dokázal podle něj své machinace obratně skrývat přeposíláním peněz přes účty jiných lidí. Využíval přitom nejen bankovní účty, ale i jiné služby, jako jsou bankovní schránky.

„Pachatel byl velmi opatrný, přesto udělal chybu, která nás navedla na stopu,“ řekl Šoltés, aniž by vzhledem k probíhajícímu vyšetřování upřesnil pachatelův „přehmat“, natož aby prozradil jeho jméno nebo totožnost oběti.

Pachatel utratil čtyři milióny

Policistům se po odhalení zločinu podařilo 3,9 miliónu ze zpronevěřených peněz zajistit v bankovní bezpečnostní schránce. Dále zajistili byt v hodnotě 600 tisíc a automobil v ceně téměř 475 tisíc korun, zakoupené za nezákonně získané peníze.

„Zbývajících asi 3,7 miliónu korun obviněný zřejmě utratil, neboť vedl dosti nákladný životní styl,“ poznamenal kriminalista.

Případ byl ohlášen koncem loňského roku, na konci dubna bylo proti údajnému pachateli zahájeno trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin zpronevěry. Pokud soudce uzná jeho vinu, hrozí mu až desetiletý pobyt za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám