Hlavní obsah

Majitelky realitky zpronevěřily klientům 20 miliónů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dvacet miliónů korun dluží klientům Realitní kancelář Styl v Plzni, která na sklonku loňského roku zkrachovala. Peníze podle policie rozfofrovaly její majitelky Iveta Kadlecová a Jana Mikulová. Obě si nyní převzaly obvinění z trestného činu zpronevěry. Hrozí jim za to až deset let vězení. Mluvčí policie Jana Tomková uvedla, že celkový počet poškozených se vyšplhal k téměř padesátce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Uzavřená kancelář realitní společnosti Styl

Článek

„Obviněné si opakovaně nechávaly zasílat od klientů finance určené k úhradě kupní ceny prodávaných nemovitostí či daně z převodu na běžné bankovní účty kanceláře anebo peníze přijímaly v hotovosti, ačkoliv tyto peněžní prostředky musejí být vloženy na depozitní, pro tento účel zřízený, bankovní účet,“ upřesnila Tomková s tím, že penězi od klientů hradily své výdaje.

Jedním z poškozených je i Miroslav Verbič, který prostřednictvím RK Styl prodal rodinný dům v Horní Bříze a obdržel jen polovinu z celkové částky.

„Dům se prodal za 3,5 miliónu korun. Dostal jsem ale jen část peněz, dodnes mi dluží 1,6 miliónu. Vysvětlovaly to tím, že se před dvěma lety dostaly do finančních problémů a teď se snaží tu černou díru nějak zamáznout,“ uvedl Verbič, kterému tím vznikly potíže. „Prodej baráku byl součástí majetkového vyrovnání po rozvodu s manželkou,“ doplnil.

Chtěly jsme to vyřešit samy, napsaly

Podvedení klienti podali trestní oznámení. V reakci na to obdrželi od RK Styl  e-mail, ve kterém stálo: „Tímto Vám oznamujeme, že byly zastaveny veškeré výplaty finančních prostředků. Celou záležitost se snažíme aktivně řešit. Ačkoli jsme se snažili situaci řešit vlastními silami, toto se nepodařilo. Velmi nás to mrzí, protože jsme si vědomi způsobených komplikací.“

Realitní kancelář Styl fungovala od roku 2007. Z účetní uzávěrky z roku 2011, která je součástí sbírky listin uvedené v obchodním rejstříku, vyplývá, že firma měla k uvedenému roku závazky ve výši téměř třináct miliónů korun. Přesto si například v témže roce vzala úvěr 1,2 miliónu na nákup dvou luxusních aut.

Realitka je zavřená od 19. prosince loňského roku. Krátce na to policie obvinila z vydírání jednoho z poškozených, který neudržel nervy na uzdě a na obě majitelky si došlápl. Vyhrožoval, že když do určitého termínu nedostane své peníze, tak si to s nimi vyřídí.

Reklama

Výběr článků

Načítám