Hlavní obsah

Za čachry se stavební zakázkou v Ostravě míří dva lidé za mříže

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Definitivní tečku za případem machinací se stavební zakázkou na rekonstrukci městských bytových domů v ostravské Jubilejní kolonii učinil Krajský soud v Ostravě. Bývalou vedoucí právního odboru obvodní radnice v Ostravě-Jihu Hanu Kalusovou poslal na tři roky do vězení. Tresty v kauze vyměřil i dalším dvěma spoluobžalovaným. Rozsudek již nabyl právní moci a nelze se proti němu odvolat.

Článek

Bývalá úřednice sice u krajského soudu uspěla s odvoláním proti původnímu verdiktu okresního soudu, který jí loni v prosinci vyměřil čtyři roky nepodmíněně, přesto nakonec musí za mříže a v nejbližších dnech obdrží výzvu k nástupu do výkonu trestu.

„Nově byl stanoven úhrnný nepodmíněný trest o délce trvání tři roky ve věznici s dozorem,“ uvedla ve středu mluvčí soudu Lucie Böhmová. Verdikt padl již na konci srpna bez pozornosti médií.

S odvoláním v kauze uspěl také další odsouzený, Luděk Jahn ze společnosti Bytostav Poruba, který původně dostal tři a půl roku nepodmíněně. I jemu soud nakonec trest o jeden rok snížil, za mříže ale musí také. Třetí odsouzený, řadový úředník obvodní radnice Vladimír Sýkora, vyvázl jako jediný s podmínkou.

Vítěze vyřadili z formálních důvodů 

Jak již Právo informovalo, trojice v lednu 2010 na radnici největšího ostravského městského obvodu nezákonným způsobem ovlivnila výběrové řízení na rekonstrukci městských bytových domů v Jubilejní kolonii, které by jinak Bytostav Poruba neměl šanci vyhrát.

Kalusová byla obviněna z pokusu o zneužití pravomoci veřejného činitele a z pokusu o zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, další dva obžalovaní pak z napomáhání k těmto trestným činům.

Hana Kalusová jako členka výběrové komise po otevření obálek s nabídkami firem přihlášených do soutěže seznámila Luďka Jahna z Bytostavu s nabídkami soupeřů. Společnost Bytostav Poruba pak svou nabídku rychle přepracovala tak, aby se v soutěži dostala na lepší pozici. Úředník Sýkora pak pomohl soutěžní nabídku Bytostavu pokoutně v kanceláři radnice vyměnit.

Bytostav Poruba se tak v soutěži vyhoupl až na druhé místo. Firma Teplotechna Ostrava, která nabídla nejlepší cenu a výběrové řízení měla vyhrát, pak byla podle předchozí dohody obžalovaných ze soutěže vyřazena z formálních důvodů. Škodu způsobenou městskému obvodu rozdílem mezi nejlepší cenou a cenou Bytostavu obžaloba vyčíslila na 757 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám