Hlavní obsah

Gang zlodějů vykrádal luxusní domy, způsobil škodu 4,5 miliónu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Za historický úspěch označuje moravskoslezská policie objasnění případu rozsáhlé série vloupání do rodinných domů, které se měli dopustit tři muži z Ostravska. Na svědomí mají podle vyšetřovatelů 134 vykradených luxusních domů v devíti krajích ČR. O případu informovala policie v úterý.

Věci nalezené u zlodějůVideo: Policie ČR

 
Článek

„S tak rozsáhlou sérií vloupání jsme se v našem kraji od sedmdesátých let minulého století nesetkali. Případ zasahuje téměř do všech krajů. Je to velký úspěch našeho týmu,“ uvedl šéf odboru obecné kriminality moravskoslezské policie Luboš Valerián.

Všichni tři pachatelé mají za sebou bohatou trestní minulost, nejstarší z nich byl českými soudy v minulosti postupně odsouzen k šestnácti rokům vězení.

Foto: Policie ČR

Policejní fotografie z domovních prohlídek u obviněných zlodějů.

Domy si v řadě případů vybírali pomocí internetových mapových aplikací, zajímali se zejména o luxusní obydlí v takzvaných satelitních městečkách. Na místa činu téměř výhradně cestovali vlakem. Do domů se dostávali v noci přes pootevřená plastová okna nebo balkónové dveře. Brali šperky, peníze a elektroniku, která se jim vešla do batohu.

Foto: Policie ČR

Policejní fotografie z domovních prohlídek u obviněných zlodějů.

Policie má zdokumentováno 134 vloupání, ze kterých podezírá právě obviněnou trojici. Škoda způsobená krádežemi je předběžně vyčíslena na 3,5 miliónu, na další milión se odhaduje škoda na zničených oknech a dveřích, přes které se zloději dostávali do domů.

Foto: Policie ČR

Policejní fotografie z domovních prohlídek u obviněných zlodějů.

Dva z obviněných jsou nyní ve vazbě, třetí je vyšetřován na svobodě. Ke krádežím se pod tíhou důkazů postupně přiznávají. Kriminalisty nyní čeká mravenčí práce, protože musí zdokumentovat veškeré důkazy u každého z jednotlivých vloupání.

Reklama

Výběr článků

Načítám