Hlavní obsah

Důchodce udělal z bytu skládku. Lezl do něj jako do nory

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Neuvěřitelný zápach, hmyz, hlodavci na chodbách. Jako u skládky domovního odpadu si několik let připadalo sedm partají docela pohledného třípatrového domu v klidné Jílkově ulici v Brně. O hygienicky neúnosné podmínky se „poctivě“ staral obyvatel jednopokojového bytu ve druhém patře.

Důchodce měl místo bytu smetištěVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Sedmasedmdesátiletý Adolf Matal podle názoru sousedů v bytě zřejmě pobýval jen velmi zřídka. A pokud už tam někdy spal, pak rozhodně nemohl pod záplavou špíny a smetí všeho druhu, výkaly nevyjímaje, najít ani koupelnu či záchod.

Hned za domovními dveřmi z chodby se totiž odpad vršil všude až do stropu. Zbytky jídel, hadry, množství igelitových pytlů se vším možným.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Důchodce udělal z bytu skládku odpadků. Lezl do něj jako do nory

„Lidé bydlí různě a úroveň hygieny bývá také velmi rozdílná a někdy dost odpudivá. S něčím podobným jsem se však nikdy nesetkala. K soudnímu vystěhování nájemníka došlo po mnoha stížnostech spolunájemníků, které se bez nadsázky táhnou několik let. Všechny předchozí snahy o nápravu však byly bezvýsledné,“ uvedla k zásahu, který se za asistence justiční stráže a soudního vykonavatele Romana Štrofa z Městského soudu v Brně uskutečnil v bytě pana Matala ve středu dopoledne, Milena Mrázková z bytového družstva Bytasen Brno.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Důchodce udělal z bytu skládku odpadků. Lezl do něj jako do nory

K prvnímu násilnému otevření bytu už došlo před několika měsíci, kdy neskutečně intenzivní zápach z bytu vyvolal v sousedech podezření, že snad nájemník mezi odpadky zemřel.

„Hasiči zde nikoho nenašli. Ovšem při prohledávání bytu to byla tak nechutná situace, že museli použít dýchací přístroje,“ doplnila paní Mrázková.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Důchodce udělal z bytu skládku odpadků. Lezl do něj jako do nory

Sám pan Matal se cítí postupem bytového družstva poškozený a prý se chce obrátit až na prezidentskou kancelář. Kde však skutečně bydlí, prozradit nechtěl a ke smetišti ve druhém patře domu se vyjádřil, že se jedná o jeho zálibu ve sběratelství.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Důchodce udělal z bytu skládku odpadků. Lezl do něj jako do nory

Je pravda, že občas, když zmizel v jakémsi průlezu mezi hadry a nepořádkem zřejmě v pokoji či v kuchyni, se občas vrátil jako krtek i s cennými věcmi. Například s televizí s plochou obrazovkou nebo s nepoužívaným křovinořezem a dalším nářadím. „Někde tam musí být i nová motorová pila,“ tvrdil, zatímco stráž čekala, až si z bytu, do kterého se už nesmí vrátit, odnese své cennosti.

S částí z nich se však musel hned rozloučit, protože jejich prodejem budou uhrazeny nutné soudní poplatky. Jako důkaz, že prý v bytě nevykonával svou potřebu do lahví, se občas napil z některé z poloprázdných flašek. Bůhví, co v nich bylo, nicméně pečlivě si je před napitím vybíral.

V každém případě byla obdivuhodná důchodcova vitalita, s jakou se ve svém věku nořil a plazil dírou v odpadcích, z nichž se zvedal žaludek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám