Hlavní obsah

Policie kontrolovala stavby, dělníci utíkali

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté s celní správou, cizineckou policií, inspektory práce a strážníky doslova vlétli na pražské stavby, aby pochytali dělníky pracující na černo a cizince, kteří v Česku nemají povolení k pobytu.

Foto: Stáňa Seďová , Právo

Na stavbě bytového domu ve Vavřenově ulici policisté zkontrolovali 80 dělníků. Na služebně skončil jeden.

Článek

Během čtvrtečního dopoledne na 21 staveništích zkontrolovali 285 Čechů a 219 cizinců. Provinilců dohromady nachytali šedesát šest. Na dva lapené byl vydán příkaz k zatčení, jeden měl v ČR zakázán pobyt a například 50 Čechů porušilo pracovní kázeň.

Mohlo jich být možná i více, ale dělníci pracující na českých stavbách na černo umí být pohotovější, než by kdo čekal. Na první kontrolované stavbě v Praze 4 v ulici Na Dolinách totiž ve chvíli, kdy muži zahlédli městské strážníky, kteří na místo dorazili jako první, dali se na útěk. Takže v okamžiku, kdy na stavbu dorazili kontroloři, zbylo tam ze zhruba 40 pracantů, sotva deset.

Na dalším kontrolovaném stanovišti ve Vavřenově ulici nedaleko Novodvorské už byla kontrola úspěšnější. Areál ve chvíli, kdy policie vstoupila na stavbu a svolala dělníky, už byla obklíčena a zabezpečena. Situaci ze vzduchu hlídal i policejní vrtulník.

Muži se na pokyn celní správy rozdělili do tří skupin. Na Čechy, pracovníky pocházející ze zemí EU a muže ze států mimo unii. „Dělníci, kteří jsou z unie, jsou nejčastěji Slováci. Jinak na stavbách bývá hodně občanů z republik bývalého Sovětského svazu, hlavně Ukrajinci. My kontrolujeme pracovní povolení, povolení k pobytu zase cizinecká policie, ale nejčastěji se řeší prohřešky právě s poledními jmenovanými,“ řekla Právu mluvčí celní správy Ivana Kurková.

Pro doklady s nimi jeli i na ubytovnu

Ti, kteří si zapomněli doklady v autě, doprovodili k vozu policisté, nebo s nimi i zajeli domů. Jeden z dělníků, který nejprve tvrdil, že doklady a povolení má na ubytovně, si to po pár minutách, když už se ho policisté chystali odvézt domů, rozmyslel se a přiznal.

„Muž je cizinec, pravděpodobně z východu, hovoří rusky. Nyní záleží na tom, zda doklady ztratil, anebo je mu například vysloven zákaz pobytu. Zjištění jeho totožnosti bude samozřejmě složitější, než je tomu u Čechů, ale nemělo by to trvat dlouho. Vezmou mu otisky prstů, pokud bude nutné i DNA a do té doby, než si ověříme, kdo to je, bude zadržen. Stejně tak trest se od toho bude odvíjet. Pokuta ve správním řízení čeká i na toho, kdo ho na práci najal, což často nebývají samotní stavitelé, ale nějací menší subdodavatelé,“ vysvětlil Petr Novák, vedoucí policejního oddělení na Pankráci. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám