Hlavní obsah

Záchranáři na jihu Čech oživovali rakouského cyklistu

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeští záchranáři oživovali v neděli dopoledne mezi Bližní Lhotou a Schwarzenberským kanálem pětačtyřicetiletého rakouského cykloturistu, který zde zkolaboval. Na pomoc je zavolali kamarádi muže, který upadl do bezvědomí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Jakmile jsme se dostali na místo a zjistili stav cyklisty, napojili jsme ho na automatický externí defibrilátor. Po vyhodnocení jsme pak muži dali jeden výboj, druhý nám už přístroj nedoporučil. Pokračovali jsme proto v normální resuscitaci formou masáže srdce,“ popsal Právu záchrannou akci člen Horské služby Šumava Václav Cypro mladší.

Upřesnil, že mezitím na místo dorazil i vrtulník budějovické Letecké záchranné služby (LSZ) a dosedl přímo u nehody. Rakouského turistu si převzal lékař LZS, který v resuscitaci pokračoval i během transportu do kardiocentra Nemocnice České Budějovice.

„Na Šumavě je nyní dost dusné, teplé počasí, které nepřeje těžkým a dlouhým cyklistickým túrám. Všichni by proto měli plánovat výlety s ohledem na místní klimatické podmínky a předpovídanou biozátěž a brát v úvahu i svůj zdravotní stav a podle toho přizpůsobit náročnost túry,“ varoval turisty před přeceňováním sil člen Horské služby Šumava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám