Hlavní obsah

Z úmyslně zapáleného domu evakuovali hasiči čtyři lidi

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do sobotních ranních hodin likvidovali hasiči požár objektu v části obce Mšeno nad Nisou na Jablonecku. Hořet tu začalo v pátek po deváté hodině večer. Ze zasaženého objektu evakuovali hasiči čtyři osoby, pátého, lehce zraněného obyvatele domu našli policisté v nedaleké ulici.

Foto: HZS Libereckého kraje

Požár domu v Mšeně nad Nisou

Článek

Škoda na majetku dosahuje asi půl miliónu korun, a jak naznačuje vyšetřování příčin požáru, objekt byl zřejmě zapálen úmyslně.

„Požár zachvátil nedostavěnou přístavbu rodinného domu, která měla někdy v budoucnu sloužit pro další ubytování. V době příjezdu hasičů se nacházel již ve třetí fázi svého rozvoje, kdy byly zachváceny všechny předměty v prostoru a z objektu šlehaly vysoké plameny,“ uvedla mluvčí krajského hasičského záchranného sboru Zdenka Štrauchová.

Nasazeno bylo vodní dělo

Ke zkrocení prvních plamenů museli záchranáři použít i lafetovou proudnici, takzvané vodní dělo, a poté nasadili další tři vodní proudy.

„Během zásahu se museli potýkat s řadou nepřesných informací. Podle ubytovaných lidí v obytné části prý neměly být v objektu žádné hořlavé látky a ani propanbutanové lahve, přitom hasiči pak likvidovali hořící sudy s olejem a asfaltem, nalezeno bylo i několik PB lahví,“ přiblížila těžkosti zásahu Štrauchová.

Lokalizovat požár se hasičům podařilo o půl jedenácté v noci, dohašovací práce ale byly ukončeny až před čtvrtou ranní.

V sobotu dopoledne se na místo dostavili vyšetřovatelé, včetně policistů s psovodem a speciálně vycvičeným psem k vyhledávání akcelerantů hoření. „Reakce psa na detekci akcelerantů byla pozitivní, a proto případ pro podezření na úmyslné zapálení převzali do šetření policisté,“ dodala mluvčí hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám