Hlavní obsah

Nikdo si u mě vraždu neobjednal, obrátil náhle svědek

Právo, Patrik Biskup

Jedno překvapení za druhým provází případ Jiřího Hladíka (37) z Nýrska, který podle policie plánoval vraždu svého známého Davida Přerosta (29), aby se dostal k jeho více než čtyřem miliónům z pojistky za poškození zdraví při dopravní nehodě.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Poté, co na sklonku loňského roku obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů dva krajské kriminalisty za nezákonné postupy v této kauze, přichází další nečekaný zvrat.

Korunní svědek Martin Lazar, který loni v květnu spustil vyšetřovací mašinerii oznámením na policii, že si ho Hladík na vraždu Přerosta objednal, nyní obrátil a tvrdí, že si to celé vymyslel, protože Hladíkovi dlužil peníze a neměl mu je z čeho vrátit.

Sepsal prohlášení před notářem

Odevzdal také policejní odznak a průkaz, kterým se vydával za policistu. Jak se k němu dostal, zůstává zatím tajemstvím. Právo zjistilo, že policejní průkaz, který Lazar použil, byl pravý a v databázi ministerstva vnitra je veden jako ztracený od roku 2002.

Minulý týden sepsal Lazar před notářem Michalem Šilhavým prohlášení, které má Právo k dispozici a ve kterém uvádí, že jeho původní výpověď se nezakládá na pravdě a je zcela smyšlená.

Prohlášení učinil dobrovolně, vědom si všech následků, a to z důvodu odjezdu do zahraničí.

V písemnosti, jejíž pravost Právu jmenovaný notář potvrdil, Lazar například uvádí, že nemůže posoudit, zda policista, kterého oslovil s tím, že měl být najat na vraždu Přerosta, tušil či věděl, že si vše vymyslel.

„Nicméně jsme následně podnikli veškeré kroky vedoucí k obvinění Jiřího Hladíka a v této fázi jsem byl ze strany policie instruován. Jelikož jsem měl informace z trestního spisu, svoji výpověď jsem vždy upravoval tak, aby obvinění mohlo být co nejvíce prokázáno,“ stojí v prohlášení.

U notáře také Lazar odevzdal policejní odznak a služební průkaz, se kterým se vydával za policistu.

„Očekával jsem, že bych mohl dostat od Davida Přerosta odměnu za pomoc při vyřizování pojistky. Proto jsem za ním šel, představil se mu jako policista a přesvědčil ho o tom, že ho chce Hladík nechat zavraždit,“ vysvětlil Lazar.

Začalo to nehodou

Příběh začal dopravní nehodou před šesti lety. Tehdy na Klatovsku havaroval opilý řidič Pavel Urban a Přerost jako spolujezdec karambol odnesl vážným zraněním. Za zdravotní újmu mu pojišťovna začala odškodnění postupně vyplácet.

Začátkem loňského roku se Hladík Přerostovi nabídl, že sežene advokáta, který zařídí, aby pojišťovna vyplatila odškodnění jednorázově.

Koncem dubna přišlo do advokátní úschovny více než 4,5 miliónu korun, kterou právník Petr Čechura poslal na Hladíkův účet. Hladík si peníze nechal, Přerostovi je nepředal a je za to stíhán pro podvod. Později policie obvinila i advokáta Čechuru jako spolupachatele.

Původně případ vyšetřovali plzeňští krajští policisté. Loni v listopadu ale dva z nich inspekce obvinila z vydírání a zneužití pravomoci veřejné osoby. Jsou podezřelí, že se Hladíka bezprostředně po jeho zatčení snažili různými výhrůžkami přimět k tomu, aby jim prozradil, kam peníze schoval.

Vyšetřování Hladíkovy kauzy tak museli kvůli podjatosti dokončit policisté v Karlových Varech. Spis už je u Krajského soudu v Plzni s podanou obžalobou za podvod a přípravu vraždy.

Tam také v pátek předal Hladíkův advokát Robert Kaše Lazarovo nové prohlášení včetně policejního průkazu. „Potvrdil jen skutečnosti, které dříve odmítal,“ reagoval Kaše na nový postoj svědka s tím, že pokud byl policisty skutečně instruován, tak se z jejich strany jedná o nepřípustný zásah do skutkového děje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám