Hlavní obsah

Vlach nebyl jediný. Gang vylákal za hranice a zabil dalšího podnikatele

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) odhalili další trestnou činnost zločinecké skupiny, která je zodpovědná za vraždu podnikatele Petra Vlacha, jenž byl odlákán v březnu do francouzského Nice. Gang má na svědomí dalšího podnikatele, kterého o život připravil v listopadu 2011 ve Spojených arabských emirátech. Stíháno je již sedm osob.

Foto: Policie ČR

Muži, které policie zadržela po vraždě podnikatele Vlacha.

Článek

Kriminalisté obdrželi od občanů, kteří reagovali na výzvu s pomocí, několik podnětů, kterými se zabývali, a odhalili tak další čtyři případy, jež má na svědomí stejný gang. Podle policie se staly se stejným scénářem od července 2011 do ledna 2013. Detaily detektivové tají, ale uvedli, že skupina vylákala podnikatele do Valencie, Dubaje a Nice.

„Jeden ze skutků skončil pro oběť ‚pouze′ materiální újmou, kdy si svou svobodu vykoupil vysokou finanční částkou, kterou přeplatil údajnou nabídku na jeho fyzickou likvidaci. Druhý z případů však měl, bohužel, stejně tragický konec, jako později případ Petra Vlacha. Za svou důvěřivost zaplatil v listopadu 2011 osmačtyřicetiletý český podnikatel životem ve Spojených arabských emirátech,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Foto: Policie ČR

Další dva případy se pachatelům nepodařilo dotáhnout do konce. V jednom z nich přijel vytipovaný podnikatel s dalšími lidmi a k jednání s pachateli nedošlo. V druhém případě se skupina zločinců svého plánu vzdala, protože vytipovaná oběť odmítla odjet do zahraničí.

Gang vydělal 40 miliónů korun

Stejně jako v případu Petra Vlacha i v dalších činech byl šéfem gangu pachatel vystupující pod jménem Robert Kelner. Vytipovával budoucí oběti, vymýšlel plány a rozděloval úkoly. Stejně jako u něj i dalším čtyřem již obviněným mužům bylo rozšířeno trestní stíhání.

Zatýkání podezřelých z vraždy českého podnikateleVideo: Policie ČR

Navíc detektivové obvinili další dva muže ve věku 47 a 41 let ze Zlína a z Prahy. Vyslechli si obvinění ze zvlášť závažných zločinů zbavení osobní svobody a vydírání. Všech sedm osob je stíháno vazebně a čelí i obvinění ze zvlášť závažného zločinu účast na organizované zločinecké skupině.

„Celková částka, kterou měla skupina na svých obětech vydělat, byla vyčíslena na necelých 40 miliónů korun. Případem se detektivové ÚOOZ i nadále zabývají. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze,“ doplnil Hanták.

Zmizení Moťovského zatím neobjasněno 

Podnikatele Vlacha vylákali pachatelé do Nice 6. března pod záminkou prodeje dvou luxusních vil v Praze. Následně s ním odjeli do pronajaté vily, kde již čekali tři maskovaní muži, kteří ho přepadli a požadovali po něm přístupová hesla ke všem jeho účtům, vzali mu platební karty, na které následně vybrali několik tisíc eur.

Nakonec ho druhý den převezli do Itálie a pravděpodobně ho zabili na místě, kde se našlo jeho tělo, tedy v místní části Schalders v obci Vahrn/Varna v Jižním Tyrolsku. Zahraniční média uvedla, že byl muž střelen do týla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Objevila se i spekulace, že gang by mohl mít prsty také ve zmizení podnikatele Jana Moťovského, který odjel do Nice v roce 2008 a dosud není znám jeho další osud. Podle mluvčího útvaru se však žádné stopy vedoucí také k tomuto případu zatím neobjevily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám