Hlavní obsah

Bezmocná seniorka ležela v bytě, strážníci se k ní dostali po lanech

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Znepokojená pětačtyřicetiletá žena požádala v neděli večer na tísňové lince strážníky, aby co nejrychleji přijeli do domu v brněnské čtvrti Komárov. Na hlídku čekala přede dveřmi jednoho z bytů a vysvětlila, že se jí nedaří spojit se sedmašedesátiletou matkou. Jak policisté po slanění do bytu zjistili, žena ležela na posteli a nemohla se hýbat.

K bezmocné důchodkyni strážníci slaniliVideo: MP Brno

 
Článek

Strážníci po příjezdu tloukli na dveře a zvonili, zevnitř však nepřicházela žádná odezva a z druhé strany zámku byly zasunuty klíče. Navíc zjistili, že důchodkyně, která měla být podle všech předpokladů uvězněna v bytě, má závažnější problémy s krevním tlakem.

„Hlídka Jednotky operativního zásahu měla obavy o její život, a tak se rozhodla sestoupit pomocí slaňovací techniky na balkón bytu ze střechy. Vstup do místnosti usnadnily strážníkům otevřené balkónové dveře. Uvnitř ležela na posteli seniorka, která sice byla při vědomí, nemohla se však hýbat ani komunikovat. Protože vše nasvědčovalo tomu, že utrpěla cévní mozkovou příhodu, přivolali strážníci okamžitě záchranáře, kterým zpřístupnili byt. Zdravotníci ženu převezli na vyšetření do nemocnice,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Strážníci Jednotky operativního zásahu se věnují nejrůznějším specializovaným činnostem. Mezi ně patří také slaňování, které trénují na továrních komínech, budovách a třeba na skalách v Moravském krasu.

Práce ve výškách bývá při výcviku samozřejmě spojena s tréninkem záchrany lidí, například jejich vyprošťováním z hloubek a podobně. Někteří z brněnských strážníků jsou přímo certifikovanými instruktory slaňování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám