Hlavní obsah

Ani vrchní soud nepustil Ratha z vazby

Právo, Radim Vaculík
Praha

Obžalovaný poslanec David Rath podle všeho neuspěl se svou žádostí o propuštění z vazby ani u pražského vrchního soudu. Ten se zabýval stížností trojice Rath, Petr Kott a Kateřina Pancová proti dubnovému usnesení středočeského krajského soudu, který je ponechal za mřížemi vazebních věznic z důvodu hrozby útěku.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu.

Článek

„Soud rozhodl včera (v pondělí, pozn. red.) v neveřejném jednání, tudíž vám nemohu sdělit výsledek do té doby, než bude usnesení doručeno stranám,“ řekl v úterý bez dalších podrobností Právu mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt.

Podle zjištění redakce senát vedený soudcem Martinem Zelenkou rozhodl pravomocně o všech třech obviněných stejně. Jak, to sice mluvčí odmítl sdělit, ale lze to jednoduše ověřit.

Pokud by vrchní soud vyhověl žádosti Ratha a spol. o propuštění z vazby, musel by o tom okamžitě informovat faxem dané věznice, v nichž obžalovaní sedí, a ty by je pak měli neprodleně pustit na svobodu, tedy ještě týž den, kdy bylo usnesení vydáno.

A protože Zelenkův senát rozhodl již v pondělí, v případě vyhovění Rathovy žádosti by už poslanec byl druhý den doma. Jenže podle úterního vyjádření mluvčí ruzyňské věznice Pavly Bohatové sedí Rath dále za mřížemi.

Třináctý měsíc ve vazbě 

„Pan Rath je u nás pořád. Žádný fax ze soudu do dnešního dne (úterý, pozn. red.) nepřišel. Pokud by soud rozhodl už včera a nařídil ho pustit, byl by okamžitě venku,“ řekla Právu v úterý Bohatová.

Z toho tedy vyplývá, že Rathovi ani Pancové s Kottem soud v žádosti jít na svobodu nevyhověl. Trojice tak zůstává ve vazbě už třináctý měsíc od loňského zadržení.

Rathova obhajoba v úterý neměla informace o soudním rozhodnutí, stejně tak ani o tom, že by měl jít klient domů. Jeden z obhájců se navíc za poslancem chystá ve středu na návštěvu, pokud by se kvůli Rathově propuštění neměla konat, už by o tom věděl.

Podle předběžných informací by celkem jedenáct obviněných v kauze Rath mělo už v červenci zasednout na lavici obžalovaných. Rath, Kott a Pancová tam ale přijdou nejspíš v poutech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám