Hlavní obsah

On ji regulérně přejel! znělo první oznámení o Janouškově nehodě

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„On ji přejel, on ji regulérně přejel,“ tak popisovala zděšená svědkyně nehody pražského lobbisty Romana Janouška loni 23. března dopoledne na krizovou linku 112, co právě viděla. A podobně šokovaní byli z drastického výjevu i ostatní náhodní svědci.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě

Článek

Svědecké výpovědi cituje na několika stranách obžaloba, kterou má Právo k dispozici a jíž se v červenci začne zabývat Městský soud v Praze. Vyplývá z nich, že chování opilého Janouška za volantem terénního Porsche Cayenne v pražské Vyskočilově ulici vzbudilo u nic netušících kolemjdoucích opravdové zděšení.

Právě svědci také pomohli policii Janouška po činu dostihnout a dopadnout.

Svědka překvapilo jednání řidiče

„…on ujížděl, tak na semaforech zastavil, a když ho jako chtěla…ee…z toho auta mu prostě říct, ať zastaví, ať neujíždí z nehody, tak on ji přejel,“ popsala děj svědkyně volající po desáté hodině dopolední na linku 112.

Janoušek krátce předtím nejprve narazil do volva jedoucího před ním, od nehody odjel, a když se ho po 50 metrech na světelné křižovatce snažila řidička havarovaného vozu zastavit, prostě ji srazil.

„Snažila se otevřít dveře, brala za kliku, lomcovala, nešlo to, pokračovala před přední část vozu, kde se zastavila před středem,“ uvedl další ze svědků.

Švagrová výpověď zmírnila

„Potom byla na semaforu zelená, svědka velmi překvapilo jednání řidiče SUV, který začal tlačit na ženu stojící před vozidlem tak, že ji před sebou hrnul,“ cituje obžaloba svědka. Žena se pak posouvala k pravému přednímu rohu auta, a když se dostala z přímého směru, vůz vystřelil vpřed a srazil ji.

Na tom se shodují prakticky všichni svědci.

Podobně vypovídala těsně po nehodě i švagrová a spolujezdkyně 51leté Vietnamky, kterou Janoušek srazil. Tehdy policii řekla, že její švagrová běžela řešit s Janouškem předchozí nehodu, ten se ale v autě zamkl, a když se na semaforu rozsvítila zelená, rozjel se, přestože žena stála před jeho vozidlem.

Později však proběhlo mezi poškozenou a Janouškem mimosoudní jednání, jehož součástí bylo i finanční odškodnění. Svědkyně pak v další výpovědi prohlásila, že švagrová stála nikoli před vozidlem, ale v jeho blízkosti, a srazilo ji zrcátko.

Janoušek odmítl nehodu komentovatVideo: TV Prima

Samotná poškozená potvrdila, že předtím, než ji Janoušek srazil, bušila pěstmi do přední části jeho kapoty.

Nepotvrdila však, že by na její signály reagoval, a dokonce prohlásila, že kdyby ji chtěl srazit, mohl tak učinit ve chvíli, kdy stála před středem jeho vozidla, a ne až když se posunula k jeho pravému reflektoru.

O výši odškodného se spekuluje

Jak dále uvedla, po nehodě k sobě přišla až druhý den v nemocnici. Po srážce byla v bezvědomí, a jak uvedli znalci v posudku z oboru zdravotnictví, bez včasné odborné pomoci mohla zemřít. Utrpěla zlomeniny nohy a pěti žeber, krevní výrony do mozku a řadu zhmožděnin.

O výši finančního vyrovnání, které Janoušek ženě vyplatil, se pouze spekuluje. Obžaloba pracuje s oficiální verzí zhruba 900 tisíc korun, podle neoficiálních informací však částka činila několik miliónů korun. Právní zástupci Janouška a poškozené se k ní nikdy konkrétně nevyjádřili.

Vlivný podnikatel a lobbista Janoušek poskytl Právu minulý týden rozhovor, v němž rozhodně popřel, že by ženu srazil úmyslně. [celá zpráva]

Měl prý strach z pronásledování a zdravotní potíže kvůli krevní sraženině v hlavě. [celá zpráva]

Městský soud v Praze začne Janouškovu nehodu projednávat v polovině července. Lobbista čelí obžalobě z pokusu vraždy, za který mu hrozí až osmnáct let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám