Hlavní obsah

Vrtulníky v akci: Těhotná žena se zřítila ze skály, na Bezdězu spadlo dvouleté dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Vrtulníky záchranné služby měly v Libereckém kraji v neděli několik zásahů během pár hodin, pomoct musel také vrtulník z Královéhradeckého kraje. Záchranáři například zasahovali u poraněné těhotné ženy, která spadla ze skály, na hradu Bezděz spadlo ze čtyř metrů 2,5leté dítě nebo u zraněného paraglidisty na Semilsku. Bez zásahu vrtulníku se neobešla ani nehoda, při které se zranily dvě děti.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Krátce před polednem v Horním Sedle u Hrádku nad Nisou na Liberecku spadla pětatřicetiletá žena ve čtvrtém měsíci těhotenství asi ze čtyřmetrové skály. S poraněním hlavy ji liberecký vrtulník přepravil do liberecké nemocnice.

Zhruba v té době havaroval přímo v Hrádku nad Nisou také sedmadvacetiletý cyklista, po nárazu do sloupu utrpěl poranění rukou, nohou a dutiny břišní.

Dvouapůlleté dítě na Bezdězu spadlo před 14:00. Jak uvedla mluvčí policie Ivana Baláková, podle všeho šlo o nešťastnou náhodu. Holčička se vytrhla rodičům a přepadla dolů přes zídku u pokladen. Podle ředitele záchranné služby Stanislava Mackovíka nejsou schopni říci, zda je dítě v pořádku, i když navenek vyvázlo bez zranění. "To ukáže až vyšetření v nemocnici. Nevíme, jestli neutrpělo vnitřní poranění," konstatoval.

Pomoct musel vrtulník z jiného kraje

Dítě z hradu podle něj transportovali nejprve v podvěsu vrtulníku. "U takto malého dítěte jsme to dělali poprvé od povodní v roce 2010. Bylo to výrazně rychlejší, než kdybychom ho po zemi nesli dolů do míst, kde by mohl vrtulník přistát a naložit ho. To by zabralo půl hodinu, za tu dobu byl už vrtulník v pražském Motole," dodal.

V přibližně stejné době utrpěly při dopravní nehodě v Dolních Pertolticích zranění dvě děti. Jedno s poraněním hlavy ústecký vrtulník přepravil do nemocnice v Ústí nad Labem, druhé odvezla sanitka do Liberce.

Po 15:00 si musela liberecká záchranka přivolat na pomoc i vrtulník z Královéhradeckého kraje. "Náš byl stále v Praze v Motole a u Studence spadl paraglidista. Je u něj podezření na poranění páteře," dodal ředitel záchranky.

Navečer podle něj u Hradčan na Českolipsku spadl na jednoho muže strom. "Má poranění hlavy a zlomenou lopatku. Odvezli jsme ho na traumacentrum do Liberce," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám