Hlavní obsah

Soud potvrdil tři roky vězení za tragickou nehodu u Slaného

Praha
Aktualizováno

Krajský soud v úterý v odvolacím řízení potvrdil tři roky vězení pro řidiče sportovního vozu Nissan GTR Igora Bobrova za tragickou nehodu, kterou zavinil na silnici R 7. Řídit nesmí sedm let. Rozsudek je pravomocný a lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Igor Bobrov u kladenského soudu

Článek

Ruský podnikatel Bobrov podle žaloby na konci předloňského května při návratu ze srazu v Panenském Týnci na rychlostní silnici mezi Slaným a Smečnem riskantně předjížděl kolonu vozidel v rychlosti mezi 130 a 150 kilometry za hodinu, ačkoli měl zakrytý výhled přes první sportovní vůz, který řídil zastupitel Prahy 7 Tomáš Vavřinec.

Pražský politik v kauze figuroval pouze jako svědek. Bobrov se podle spisu nestačil včas zařadit před kolonu aut, čímž ohrozil posádku Renaultu Twingo. Řidič malého auta se snažil střetu vyhnout, ale sjel z vozovky a dostal smyk. Auto se několikrát převrátilo a skončilo ve stráni.

Šestadvacetiletý řidič zemřel v nemocnici, jeho přítelkyně nehodu s těžkým zraněním přežila, následky si ale nese dodnes.

Jsem přesvědčen, že se pan Bobrov trestu vyhýbat nebude. Jsme připraveni podat dovolání k Nejvyššímu soudu.
Advokát

Krajský soud se zcela shodl s verdiktem kladenského okresního soudu, podle kterého vinu Bobrova prokázaly především výpovědi řidičů, jež sportovní vozy nebezpečně předjížděly. "Pokud je příčinou nehody tak hazardní jízda a tak vážné následky, tak je uložení nepodmíněného trestu na místě," uvedla předsedkyně trestního senátu Jitka Sochorová.

Advokáti Bobrova se proti původnímu rozsudku odvolali a chtěli, aby jej soud zprostil obžaloby. Podle nich žádný důkaz podnikatele ze zavinění nehody neusvědčil. Na úterní stání připravili nový znalecký posudek, který naznačoval, že nehodu způsobil pražský politik. "Obě ta rozhodnutí nepovažujeme za správná," řekl ČTK a ČT advokát Emanuel Mašín.

Soud zamítl odškodné

Bobrov, který od začátku vinu odmítal, se soudu nezúčastnil. Podle právníka chce trávit čas se svou rodinou. "Jsem přesvědčen, že se pan Bobrov trestu vyhýbat nebude. Jsme připraveni podat dovolání k Nejvyššímu soudu, neboť si myslíme, že ten rozsudek skutečně není správný a neakceptuje zásady trestního řízení," dodal Mašín.

Soud zamítl odvolání poškozených proti výši odškodného, které za nehodu chtěli získat. Zatím jim soudy přiznaly odškodné kolem 1,5 miliónu korun, přestože si nárokovali kolem pěti miliónů. Podle otce zemřelého mladíka se zřejmě obrátí na soudy v občanskoprávním sporu. Pozůstalí jsou jinak s rozsudkem spokojeni, soudy prý rozhodly podle jejich očekávání. "Kdyby dostal deset let, tak mu to život nevrátí," dodal otec mladíka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám