Hlavní obsah

Na tragické nehodě na R7 mohl mít podle znalců podíl i politik Vavřinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Řidič, který loni zahynul na silnici R7 na Kladensku, mohl být podle čtvrtečních výpovědí znalců ohrožen oběma sportovními vozy Nissan GTR. Ze zavinění nehody je obžalován ruský podnikatel Igor Bobrov, kterému hrozí za usmrcení a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti až šest let vězení. Znalci však připustili, že na nehodě má podíl i pražský politik Tomáš Vavřinec (ODS), který řídil sportovní auto jedoucí před Bobrovem. Soud byl odročen a pokračovat bude v září dalšími výslechy.

Článek

Bobrov podle žaloby na konci loňského května při návratu z tuningového srazu v Panenském Týnci na rychlostní silnici mezi Slaným a Smečnem riskantně předjížděl kolonu vozidel, ačkoliv měl zakrytý výhled přes první sportovní vůz, které řídil zastupitel Prahy 7 Vavřinec. Obžalovaný se podle spisu nestačil včas zařadit před kolonu aut, čímž ohrozil posádku Renaultu Twingo.

Řidič malého auta se snažil střetu vyhnout, ale vjel mimo vozovku, kde dostal smyk. Auto se několikrát převrátilo a skončilo ve stráni. Šestadvacetiletý řidič zemřel v nemocnici, jeho o čtyři roky mladší přítelkyně nehodu s těžkým zraněním přežila.

Podle znalců bylo zpracování jejich posudku složité, protože se auta nestřetla a neměli k dispozici dostatek technických údajů, které smrtelné havárii předcházely. Museli proto vycházet z výpovědí řidičů, kteří nehodu viděli. Podle znalců mohla jet auta Vavřince a Bobrova velmi těsně za sebou, což by podle nich znamenalo, že nehodu mohl zavinit červený vůz řízený pražským politikem."V tomto případě není možné, aby auto reagovalo na bílé auto (druhý Nissan GTR Bobrova)," uvedl znalec Antonín Žalud.

Ohrozil, nebo omezil?

Podle dalších výpovědí ale byl rozestup mezi auty větší a v tom případě podle znalců nehodu zavinil ruský podnikatel. "Nemyslím si, že by oba dva za to mohli tak, že by byli viníky nehody," řekla novinářům po skončení hlavního líčení obhájkyně Bobrova Monika Krobová Hášová. "Myslím si, že nikdo nikoho neohrozil a když, tak pouze omezil," dodala.

Bobrov před soudem vinu odmítl. Tvrdil, že při návratu z tuningové akce žádnou kolizi nezaznamenal a z nehody obviňuje Vavřince. "Podstatná věc je, že já jsem ho neohrozil, protože to nebylo technicky možné, jinak bychom byli v sobě," řekl novinářům Bobrov.

U příštího hlavního líčení bude soud vyslýchat odborníka na toxikologii, protože byl mrtvý řidič pod vlivem marihuany. Vyslechne také znalce k technickému stavu malého renaultu, který měl podle výpovědí dopravních znalců sjeté pneumatiky nebo zbývající dva svědky nehody. Další důkazy zatím obhájci ani státní zástupkyně neplánují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám