Hlavní obsah

Motorkář na Semilsku při srážce vyletěl ze stroje a skončil v řece

Právo, Ludmila Žlábková
Aktualizováno

Perný víkend prožili letečtí záchranáři z Liberce. Bohužel ve dvou případech byla jejich snaha marná a zranění muži nepřežili. Prvním byl v sobotu vodák, jehož zachraňovali z nepřístupného terénu říčky Kamenice na Jablonecku. Druhou obětí byl v neděli v podvečer motorkář, který havaroval v Poniklé v Krkonoších.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Zasahovali jsme u dopravní nehody motorky a osobního vozu v Poniklé. Po střetu obou strojů byl motorkář katapultován do řeky Jizery. Zřítil se ze šestimetrového srázu, narazil na kámen a zůstal ležet ve vodě,“ uvedl ředitel liberecké záchranky Stanislav Mackovík.

I přesto, že byl zraněný po vytažení z vody ihned resuscitován, oživit se ho nepodařilo. „Zranění nebyla slučitelná se životem,“ dodal Mackovík krátce před osmou hodinou večer po příletu na základnu.

Vrtulník vzlétal také v neděli dopoledne do Heřmaniček na Českolipsku, kde se na řidiče převrátila čtyřkolka. „S podezřením na poranění páteře byl transportován na traumacentrum do Liberce,“ informoval ředitel Mackovík.

Vodák zemřel

V neděli přišla také smutná zpráva z jablonecké nemocnice. Do té byl v sobotu vrtulníkem převezen vodák, který nezvládl průjezd peřejemi říčky Kamenice u Zlaté Olešnice na Jablonecku. „Pacient byl několikrát resuscitován, bohužel i přes veškerou snahu lékařů zemřel,“ potvrdila mluvčí nemocnice Petra Hybnerová. Muž zřejmě zůstal pod vodou příliš dlouho, než se ho podařilo vytáhnout.

K jeho záchraně přitom nejen lékaři, ale i zasahující hasiči použili veškeré možné prostředky. Dokonce požádali o pomoc České dráhy a vlakem zraněného převezli k místu, odkud ho již bylo možné odvézt sanitkou a následně helikoptérou.

Ani ne čtyřiadvacet hodin po dramatickém zásahu byla liberecká záchranka přivolána do stejné lokality znovu. Naštěstí nedělní výjezd neskončil tragicky. „Další zraněný vodák měl štěstí a neskončil s hlavou pod hladinou říčky. Poranil se na noze, proto jsme ho dopravili do nemocnice v Tanvaldu,“ uzavřel Stanislav Mackovík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám