Hlavní obsah

Policie rozdala obvinění za padající luxusní byty Prague Marina

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská policie stíhá čtyři lidi kvůli loňskému narušení konstrukce budovy s luxusními byty Prague Marina v pražských Holešovicích. Obvinění si vyslechli architekti i stavitelé – pro stavbu totiž použili nevhodný prvek.

Foto: Petr Janiš, Právo

Luxusní dům Prague Marina

Článek

Podrobnosti Právu sdělil pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan, podle něhož vycházeli kriminalisté z řady znaleckých posudků.

„Závěry odborných expertiz z oboru stavebnictví, statiky a metalurgie jednoznačně prokázaly, že hlavní příčinou závady na statice domu je nevhodné navržení a použití nepatřičného stavebního prvku,“ konstatoval Hulan s tím, že šlo o hlavní, nikoli však jedinou příčinu narušení statiky luxusního objektu.

Podle Hulana je čtveřice obviněna z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Všem za to hrozí u soudu až osm let vězení. Svou chybou totiž způsobili škodu přesahující deset miliónů korun.

Trestní řízení podle Hulana nekončí. Zda bude kvůli projektu obviněn i někdo další, však nechtěl mluvčí upřesnit.

Luxusní bytový dům měl problémy se statikou od loňského dubna. V části budovy se zdeformovala zhruba čtvrtina sloupů, které dům podpírají. Několik desítek obyvatel muselo být nadvakrát evakuováno.

Dům se 150 luxusními byty postavila firma Metrostav, developerem stavby byla společnost Lighthouse Group.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám