Hlavní obsah

Od nehody Janouška uplynul rok, stále nebyl z ničeho obžalován

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O víkendu uplynul rok od chvíle, kdy vlivný lobbista Roman Janoušek (44) v Praze-Michli v opilosti srazil svým vozem 51letou Vietnamku a z místa nehody ujel. Ačkoli policie vyšetřování případu dotáhla už před dvěma měsíci, Janouška se stále nedaří obžalovat.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek

Článek

Od začátku února je ve stavu nemocných, nejprve se omluvil kvůli nachlazení, poté absolvoval v Ústřední vojenské nemocnici chirurgický zákrok na hlavě. Přes měsíc je v rekonvalescenci, ačkoli se množí svědectví o jeho pohybu mimo domov.

Podle informací Práva byl naposledy viděn o minulém víkendu ve Špindlerově Mlýně ve společnosti dalšího pražského podnikatele, Tomáše Hrdličky.

„To nebudeme nijak komentovat,“ odpověděla mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová na dotaz Práva, jakým způsobem policie a státní zástupce kontrolují, zda Janoušek léčebný režim dodržuje. Stejná odpověď zní od městských žalobců na jakoukoli otázku, která se Janouškova případu týká.

Ani lékaři z ÚVN, kteří lobbistu do domácího ošetřování propustili, prý nemají povinnost na jeho disciplínu dohlížet. „Lékař vydá pouze doporučení, jaký režim by měl dodržovat. Nemá ale žádný nástroj, jak by ho při tom mohl kontrolovat,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Pochybnosti už od začátku

Případ provázejí pochybnosti už od první chvíle, kdy na místě nehody selhali pražští policisté. Janoušek mohl po svém zadržení volně telefonovat, nebyl umístěn do cely předběžného zadržení, vyšetřovatel ho vyslechl, aniž ho nechal vystřízlivět, a byl propuštěn dřív, než mu bylo sděleno obvinění. Tehdejší policejní prezident Petr Lessy se za nestandardní postup podřízených veřejně omlouval a případ předal kriminalistům do Hradce Králové.

A zatímco ti vyslýchali svědky a zajišťovali znalecké posudky, Janouškův advokát Vít Široký čile vyjednával s právním zástupcem poškozené Vietnamky Josefem Lžičařem o odškodnění. Výsledkem je nikdy nezveřejněná dohoda, spekuluje se o částce v řádu miliónů korun.

Poškozená ve své výpovědi (učiněné ještě před podpisem dohody s Janouškem) prohlásila, že lobbista ji mohl srazit neúmyslně, což zavdalo příčinu k dalším dohadům o možném překvalifikování jeho činu z úmyslného na neúmyslné ublížení na zdraví. Policie však zvolila opačný postup a letos v lednu čin překvalifikovala na pokus vraždy, za který Janouškovi hrozí až 18 let vězení.

Kvůli změně kvalifikace musí však podezřelého znovu vyslechnout a nechat ho prostudovat spis, než předloží státnímu zástupci návrh na podání obžaloby. To se mělo stát podle původního plánu 4. února. Od té doby se však datují Janouškovy zdravotní potíže.

Jak Právu začátkem března popsal advokát Široký, při operaci hlavy šlo prý Janouškovi o život. Musela mu být punkcí odstraněna městnající se krev v lebeční dutině coby následek rok starého úrazu, který měl utrpět na lodi.

Pokud by se Janouškovi podařilo u soudu prokázat, že ještě před havárií utrpěl těžký úraz hlavy, mohl by s pomocí znaleckých posudků zpochybnit svou odpovědnost za své rok staré jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám