Hlavní obsah

Bývalý mistr Francie v kung-fu si za loupež a napadení odsedí 5,5 roku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tresty nad lupiči, kteří předloni v prosinci ukořistili téměř milión korun v luxusním rodinném domě v Karviné, vyměřil ve čtvrtek ostravský krajský soud. René Hassler, který byl hlavním strůjcem zločinu, si odsedí 5,5 let. Jeho komplic Idir Nezger, mimo jiné bývalý mistr Francie v bojovém umění kung-fu, stráví ve vězení 5,5 roků. Na 6,5 let byl v nepřítomnosti odsouzen i třetí pachatel Rodouan Chasseraye. Skrývá se neznámo kde.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalované do jednací síně.

Článek

Všechny tři odsouzené zároveň soud na pět let vyhostil z republiky.

Zločin se odehrál 22. prosince 2011. Pětadvacetiletý Francouz René Hassler se delší dobu přátelil s dcerou uživatelky domu. Proto dobře věděl, že nastávající tchýně i její partner si žijí velmi dobře a předpokládal, že mají v trezorech uloženy peníze. Opatřil si duplikát klíče a se svým záměrem okrást své bližní seznámil další dva kamarády.

Když se dozvěděl, že majitel domu pobývá v zahraničí, rozhodl se dům vykrást. Zpočátku šlo vše jako po másle, když se ale snažili pomocí vrtačky dostat do trezoru, všimli si, že se k domu nečekaně blíží přítelkyně majitele.

„S vědomím toho, že dosud nedosáhli očekávaného zisku, se rozhodli, že ženu zpacifikují. Když vstoupila dovnitř, hned se na ni vrhli. Povalili ji na zem, spoutali jí ruce lepicí páskou a položili před ni věrohodnou maketu střelné zbraně. V komoře s uskladněnými potravinami jí spoutali nohy, páskou přelepili ústa, uzamkli ji a dveře zablokovali lednicí,“ tvrdí obžaloba.

Nikdy by mne nenapadlo, že je něčeho takového schopen.
Poškozená

Poté z domu ukradli téměř milión v hotovosti a nepohrdli ani mobilním telefonem, který sebrali přepadené ženě. Pak z místa činu utekli. „Ženě se podařilo zbavit se pout, žehličkou prorazit otvor do dveří, odsunout ledničku a následně přivolat policii,“ píše se v obžalobě. Policie Hasslera zatkla po několika měsících, jeho komplic byl zadržen později ve Francii. Po třetím pachateli policie dosud pátrá. Všichni tři byli během loupeže maskovaní a Hassler, z obavy aby ho žena nepoznala, během napadení nemluvil.

„Nikdy by mne nenapadlo, že je něčeho takového schopen,“ posteskla si u soudu přepadená žena, podle které rodina Hasslera přijala za svého. Ten se přitom s rodinou stýkal i po loupeži, kdy policie po pachatelích pátrala. „Viděli jsme se asi dva týdny po té události, kdy jsem mu říkala, co se stalo. Choval se přitom normálně a nic na něm nešlo poznat,“ řekla žena, která dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou a musí se léčit.

Oba muži se ke zločinu přiznali a poškozenému majiteli domu už uhradili asi třetinu škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám