Hlavní obsah

Popelář brutálně zmlátil nemocného muže, za jeho smrt dostal 11 roků

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Pětkrát soudně trestaného sedmatřicetiletého popeláře Petra Říhu poslal královéhradecký soud na jedenáct roků do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že loni v listopadu zavinil smrt těžce nemocného muže. Říha ho měl odvléct od baru, dát mu hlavičku a srazit ze schodů, muž později v nemocnici zemřel. Obžalovaný se k činu přiznal, nicméně tvrdil, že nechtěl nikomu ublížit.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaného Petra Říhu přivedla k soudu eskorta z vazby

Článek

Hrozilo mu až šestnáct let za mřížemi. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, státní zástupce se vzdal práva na odvolání. Říha musí navíc nahradit škodu pozůstalým, matka oběti dostane 240 tisíc, sestra zemřelého 175 tisíc korun. Pojišťovně musí splatit škodu 460 tisíc.

Tragédie se stala loni koncem listopadu v jednom přeloučském baru. Téměř dvoumetrový a přes sto kilo vážící Říha zde měl o hlavu menšího a sotva šedesát kilogramů vážícího muže, který byl navíc těžce nemocný, odvléct z baru a poté, co mu dal hlavičku, otřeseného muže srazil z prudkých desetimetrových schodů.

„Poškozený padal ze schodů po zádech hlavou dolů, když dopadl levým bokem zhruba v polovině délky schodiště a skutálel se pod schody ke vstupním dveřím do baru, odkud jej obžalovaný vyvedl ven před bar a nechal ho ležet na zemi, aniž mu poskytl nějakou pomoc,“ uvedl v obžalobě Zdeněk Štěpánek.

Chtěl jsem ho jen vyvést z baru, dát mu lepáka a bylo by hotovo. Svého činu upřímně lituji.
Odsouzený

Napadený osmatřicetiletý muž utrpěl vážné zranění sleziny s rozsáhlým krvácením do břicha, které si vyžádalo akutní chirurgický zákrok v nemocnici. Zde za tři dny, přes opakované operační výkony a odbornou lékařskou péči, na následky tohoto zranění zemřel.

„Několikrát do mě při tancování strčil a pak, když jsme už seděli, tak mezi nás spadnul, tak jsem ho vyvedl z baru, na schodišti jsem ho jednou rukou lehce odstrčil a pustil a on spadl ze schodů. Nechtěl jsem mu ublížit. Chtěl jsem ho jen vyvést z baru, dát mu lepáka a bylo by hotovo. Svého činu upřímně lituji,“ vysvětloval své jednání obžalovaný Říha.

Zbil i dalšího muže

Zcela jinak viděl celou situaci jeden ze svědků. „Doslova ho z baru vyvlekl ke schodišti. Pak si ho otočil čelem k sobě, nasadil mu hlavičku a oběma rukama s ním mrštil ze schodů. Přímo ho hodil ze schodů. Pak k němu seběhl, vyvlekl ho z baru a položil na záda. Tam ho ještě třikrát udeřil. Dvakrát do obličeje a jednou do hrudníku,“ uvedl svědek Jan Kohoutek, který byl od celého incidentu necelé čtyři metry.

Další svědek však po celém incidentu dopadl mnohem hůř. „Když jsem seběhl s kamarádkou dolů a ptali jsme se obžalovaného, proč ho bije, tak se ke mně zvednul, dal mi hlavičku a přerazil mi nos,“ upřesnil další poškozený třiadvacetiletý Filip Nový.

„Myslel jsem, že mě chce nakopnout, tak jsem mu dal jen hlavičku,“ bránil se u soudu nařčení dalšího poškozeného obžalovaný Říha. Soud však jeho slovům neuvěřil a poslal recidivistu na jedenáct let za mříže.

Reklama

Výběr článků

Načítám