Hlavní obsah

Muži byli postrachem benzínek, jeden navíc ještě znásilnil ženu na zastávce

Právo, Petr Kozelka

Doslova postrachem benzínek, obchodů s oblečením a drogerií byli loni na podzim dva povedení parťáci Jaroslav Kolesár a Václav Růžička. Jejich revírem byla jižní Morava, Vysočina a jižní Čechy, kde za několik měsíců stihli vybrat více než dvě desítky provozoven. Kolesár si takto vydělal přes 6,2 miliónu korun, jeho parťák jen o něco méně.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Václav Růžička (vlevo) a Jaroslav Kolesár skrývali svou tvář.

Článek

Kolesár navíc neudržel na uzdě svůj chtíč a v Jihlavě při přestávce mezi krádežemi znásilnil ženu. Brněnský Krajský soud ho za krádeže a znásilnění poslal v pátek na 10,5 roku za mříže, Růžička si posedí 5,5 roku.

Oba muži kradli jako straky. Brali všechno, od cigaret přes alkohol, žvýkačky, autožárovky přes kosmetiku, krémy, tampóny, holicí strojky až po šperky a oblečení.

Dvojice má na svědomí například dvě vloupačky do obchodů se sportovním oblečením, kde ukradli věci za 1,5 miliónu korun, povedená akce byla i vykradení zlatnictví v Brně, kde odnesli věci za 2,5 miliónu korun. Nejvíce ale jejich řádění odnášely čerpací stanice, kde nepohrdli ani stíracími losy nebo žvýkačkami.

Přestože jim kriminalisté dlouho nemohli přijít na stopu, dvojici nakonec po jednom nepovedeném vloupání na Českokrumlovsku štěstí opustilo. „Na místech, na nichž došlo ke vloupání, byly jednak nalezeny pachové stopy, v některých případech i stopy DNA, nebo individuální shoda stop obuvi. Všechny stopy se nacházely na místech či věcech, na kterých se pohyboval nebo dotýkal pachatel, a současně se jednalo o místa a věci, k nimž běžný návštěvník provozovny neměl přístup,“ prohlásil soudce Michael Vrtek.

Muži se odvolali

Kolesár byl potrestán ještě za znásilnění, kterého se dopustil na konci září 2011 v Jihlavě. U autobusové zastávky si tam vyhlédl ženu, kterou pak zatáhl do křoví, povalil ji na zem a osahával v rozkroku a na prsou. Od ještě horšího zážitku ženu zachránilo to, že se Kolesár lekl projíždějícího auta a utekl. I tak ale žena utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu a dodnes má nemalé problémy.

Soud kromě vězení potrestal oba muže ještě zabavením jejich BMW, kterým vyjížděli na akce, přišli i o 300 tisíc, které byly zajištěny na účtech, a rozloučit se museli i s horolezeckým vybavením používaným při vloupání, do provozoven se totiž většinou dostali přes střechu. Navíc musí nahradit způsobenou škodu. Případ ale ještě není u konce, oba se totiž proti trestu na místě odvolali.

Reklama

Výběr článků

Načítám