Hlavní obsah

Firmy zapletené do kauzy Rath trestnímu stíhání neujdou

Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile středočeský státní zástupce Petr Jirát podá v průběhu března obžalobu na aktéry korupční kauzy kolem poslance Davida Ratha, je spolu s policií připraven začít trestně stíhat firmy spojené s tímto případem a manipulacemi s veřejnými zakázkami.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu.

Článek

„Právnické osoby se určitě budou stíhat, jakmile podám obžalobu v této trestní věci a bude už tedy předána soudu,“ řekl v úterý Právu Jirát.

„Tím si uvolníme ruce pro další trestní stíhání, které bude skoro ve stejném rozsahu a týkat se bude právnických osob do případu namočených,“ dodal středočeský státní zástupce.

Tento postup mu umožňuje zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který platí od loňského ledna.

Ten přináší řadu možností, jak soukromé společnosti za nezákonnou činnost potrestat.

Jde například o vysoké finanční sankce, zveřejnění informace o odsouzení firmy v médiích, zákaz ucházet se o veřejné zakázky a nejzazší variantou je úplné zrušení právnické osoby.

Puro-klima, B. Braun Medical, Fisa a další

Na otázku, zda se stíhání bude týkat například firem Konstruktiva Branko (nyní přejmenovaná na Tenton), Puro-klima, B. Braun Medical a Fisa (nově pod názvem JIPE), jejichž zástupci jsou mezi jedenácti obviněnými v Rathově případu, uvedl Jirát jednoznačně: „Samozřejmě. Tam, kde byly předávány úplatky, kde je obvinění ze zneužití evropských peněz, tam bude přicházet v úvahu stíhání právnických osob.“

Minimálně by peněžitý trest měl být dán v té výši částky, kolik ta fyzická či jejím prostřednictvím právnická osoba dávala na úplatcích, anebo jakou škodu způsobily státu.
Petr Jirát

V případu přitom čelí obvinění z podplácení a poškozování finančních zájmů Evropské unie šéfka firmy Fisa Ivana Salačová, dále je stíhán i šéf představenstva Puro-klima Martin Jireš, ředitel Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský a rovněž manažer B. Braun Medical Jan Hájek.

V úvahu ale přicházejí i další firmy se svými stíhanými zástupci, jako je například šéf společnosti Hospimed Jindřich Řehák, ředitel odštěpného závodu Roztoky firmy POHL CZ Václav Kovanda či členka představenstva servisní firmy ML Compet Lucia Novanská.

Pokuty spolkne stát

Možnost nejtvrdšího potrestání zmíněných společností v podobě jejich zrušení ale v tuto chvíli Jirát zatím nechtěl příliš komentovat.

„Zánik, tzv. smrt právnické osoby, je nejpřísnější potrestání, to je fakticky likvidace,“ podotkl státní zástupce a poukázal spíše na jiný druh trestu – finanční postih v podobě úhrady vysokých částek do státního rozpočtu.

„Šlo by samozřejmě o tresty v řádech miliónů korun. Minimálně by ale ten peněžitý trest měl být dán v té výši částky, kolik ta fyzická či jejím prostřednictvím právnická osoba dávala na úplatcích, anebo jakou škodu způsobily státu,“ nastínil Jirát.

Vzhledem k tomu, že zmíněný zákon o trestní odpovědnosti právnických osob začal platit až loni, lze podle žalobce stíhat zmíněné firmy jen za skutky spáchané právě v loňském roce. To znamená, že by mělo jít o nezákonné jednání od ledna do května 2012, kdy byli hlavní aktéři kauzy v čele s Rathem zadrženi.

Právo požádalo v průběhu několika dnů o stanovisko i většinu ze jmenovaných firem. Zástupci Puro-klima, která získala lukrativní veřejné zakázky i na Slovensku, se okamžitě odmítli vyjádřit.

Současný ředitel společnosti Tenton (dříve Konstruktiva Branko) Tomáš Palkosta zase s omluvou uvedl v e-mailu, že „vzhledem k současným obchodním případům“ se k zaslaným otázkám redakce nyní nechce vyjadřovat.

V podobném duchu pak napsala Právu i mluvčí B. Braun Medical Lucie Kocourková: „Vývoj níže uvedeného případu logicky pečlivě sledujeme. S ohledem na spolupráci se zainteresovanými orgány se však v tuto chvíli k dalším podrobnostem nebudeme vyjadřovat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám