Hlavní obsah

Černý trh s alkoholem ohlídá desetičlenný tým specialistů

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetičlenná stálá specializovaná skupina policistů a celníků zaměřená na nelegální obchod s alkoholem začne za měsíc působit na policejním prezidiu. Naváže na práci týmu Metyl, který od září loňského roku pracoval na rozkrývání série otrav způsobených jedovatým alkoholem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Speciální pracoviště vznikne na základě usnesení vlády z konce minulého roku,“ potvrdila Právu mluvčí prezidia Štěpánka Zatloukalová. Jím kabinet policii uložil vytvoření trvalého týmu, jehož podobu a pravomoci teď dolaďuje ministerstvo vnitra spolu s ministerstvem financí.

„Pracoviště bude sdílet společné informace policistů a celníků a bude mít deset členů,“ uvedla Zatloukalová.

Při budování týmu chce policie vycházet hlavně ze zkušeností se skupinou Metyl, která se operativně zformovala loni koncem léta. V době vrcholící aféry v druhé polovině září čítala skupina skoro 30 policejních vyšetřovatelů a analytiků. Stálý tým bude početně třetinový a budou v něm zastoupeni policisté i celníci.

„Zatímco v první fázi fungování týmu Metyl se informace policie a celníků občas dublovaly, teď půjdou do jednoho centra,“ vysvětlila složení skupiny mluvčí prezidia. „Předpokládáme, že tým bude využívat informací dalších složek jako Státní zemědělské inspekce nebo hygienických stanic,“ dodala.

Zatím žádná jména

Práce stálé skupiny však nemá končit jen u černého trhu s alkoholem. Zabývat se má také daňovými úniky při nelegálním obchodu například s cigaretami nebo pohonnými hmotami.

Zda v čele skupiny zůstane dosavadní šéf týmu Metyl, náměstek policejního prezidenta Václav Kučera, zatím není jisté. O žádných jménech se prý doposud nejednalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám