Hlavní obsah

Uškrtil manželku kabelem od navigace, soud ho poslal na 14 let do vězení

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na 14 let do vězení poslala soudkyně krajského soudu v Praze jednačtyřicetiletého Jana T. Muž podle obžaloby zavraždil loni v květnu na Mělnicku svou bývalou manželku. Po předchozí hádce ji uškrtil nejspíš kabelem od navigace, tělo pak schoval do kufru jejího auta a to pak odstavil v bývalém pískovém lomu nedaleko Mlékojed u Neratovic.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Odsouzený Jan T. u středočeského krajského soudu.

Článek

Sám obžalovaný muž od začátku jednání tvrdil, že vraždu nespáchal. „Ani bych toho nebyl schopen. Neublížil jsem jí, neměl jsem k tomu důvod. Ani jsem ji nikdy nenapadl a ti, kdo to tvrdí, ti si vymýšlejí,“ uvedl při dnešním závěrečném líčení.

Jeho obhájkyně se snažila zpochybnit důkazy. „Všechny důkazy jsou nepřímé a rozhodně netvoří ucelený řetězec. Nevylučují, že ženu nemohl zavraždit někdo jiný. Nebyl ani stanoven čas vraždy a poškozená mohla zemřít o hodiny i dny později, než proběhlo jejich setkání,“ uvedla obhájkyně.

Podle soudkyně Evy Miláčkové však všechno svědčilo proti obžalovanému a jeho výpovědi označila za nevěrohodné, účelové a směřující k tomu, aby zakryl svou vinu. „Bylo prokázáno, že obžalovaný po předchozí hádce ženu napadl buď v autě, nebo u něj. Dusil ji velkou silou nejspíš kabelem od navigace, na kterém pak byly nalezeny stopy jeho i její DNA. Tělo pak přemístil do kufru a auto odstavil na odlehlém místě, aby nebyla co nejdéle nalezena. Zabil ji sice v afektu, ale všechno další jednání bylo promyšlené,“ uvedla soudkyně Miláčková.

Po vraždě odjel muž vlakem do Prahy na ubytovnu. Tělo ženy bylo nalezeno po několika dnech. Kromě trestu vězení nařídil soud také náhradu škody. Muž musí příbuzným zaplatit přes jeden milión korun. Rozsudek ještě není pravomocný, obhájkyně i státní zástupkyně si nechaly lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají, nebo ne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám