Hlavní obsah

Před zmizením stahoval exposlanec Wolf peníze ze svých účtů

Právo, Jakub Troníček

Odsouzený exposlanec Petr Wolf, který se vyhýbá nástupu do vězení, se ještě před svým zmizením podle informací Práva snažil zajistit si co nejvíce peněz v hotovosti. Šestiletý trest za dotační podvod uložil Wolfovi olomoucký vrchní soud v říjnu a zhruba ve stejné době exposlanec začal stahovat prostředky ze svých účtů. Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Wolf u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

„Vybíral peníze, které měl na různých účtech k dispozici,“ uvedl zdroj s tím, že ale nešlo o žádné extrémně vysoké částky v řádech statisíců nebo miliónů korun.

„Zřejmě sháněl doslova každou korunu,“ poznamenal k tomu zdroj.

Podle něj může loňská Wolfova aktivita značit i to, že pravým důvodem jeho skrývání může být spíše než obava z vězení hrozba peněžitého trestu. Soud totiž exposlanci uložil zaplacení pěti miliónů korun a další milión má zaplatit jeho manželka Hana, která z hlavního líčení odešla s tříletou podmínkou.

Exposlanec nepřebíral výzvy

Televize Nova v této souvislosti v pondělí uvedla, že Wolf se před spravedlností může podle jedné z verzí, se kterou kriminalisté pracují, schovávat v Dominikánské republice.

Do vězení měl někdejší poslanec nastoupit ještě před loňskými Vánocemi, výzvy si ale nepřebíral, a soud na něj proto 24. ledna vydal zatykač. Od té doby je Wolf zařazen v databázi hledaných osob.

Firma manželů Wolfových UT 2002 získala podle obžaloby od ministerstva životního prostředí dotace na dva projekty v rámci programu na podporu vědy a výzkumu. Peníze dostala na základě zkreslených a nepravdivých údajů. Manželé tak v letech 2005 až 2007 postupně čerpali více než 11 miliónů korun.

Wolf byl do Sněmovny zvolen v roce 2006 za ČSSD, později ale její řady opustil a držel při životě Topolánkovu vládu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám