Hlavní obsah

Před zmizením stahoval exposlanec Wolf peníze ze svých účtů

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odsouzený exposlanec Petr Wolf, který se vyhýbá nástupu do vězení, se ještě před svým zmizením podle informací Práva snažil zajistit si co nejvíce peněz v hotovosti. Šestiletý trest za dotační podvod uložil Wolfovi olomoucký vrchní soud v říjnu a zhruba ve stejné době exposlanec začal stahovat prostředky ze svých účtů. Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Wolf u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

„Vybíral peníze, které měl na různých účtech k dispozici,“ uvedl zdroj s tím, že ale nešlo o žádné extrémně vysoké částky v řádech statisíců nebo miliónů korun.

„Zřejmě sháněl doslova každou korunu,“ poznamenal k tomu zdroj.

Podle něj může loňská Wolfova aktivita značit i to, že pravým důvodem jeho skrývání může být spíše než obava z vězení hrozba peněžitého trestu. Soud totiž exposlanci uložil zaplacení pěti miliónů korun a další milión má zaplatit jeho manželka Hana, která z hlavního líčení odešla s tříletou podmínkou.

Exposlanec nepřebíral výzvy

Televize Nova v této souvislosti v pondělí uvedla, že Wolf se před spravedlností může podle jedné z verzí, se kterou kriminalisté pracují, schovávat v Dominikánské republice.

Do vězení měl někdejší poslanec nastoupit ještě před loňskými Vánocemi, výzvy si ale nepřebíral, a soud na něj proto 24. ledna vydal zatykač. Od té doby je Wolf zařazen v databázi hledaných osob.

Firma manželů Wolfových UT 2002 získala podle obžaloby od ministerstva životního prostředí dotace na dva projekty v rámci programu na podporu vědy a výzkumu. Peníze dostala na základě zkreslených a nepravdivých údajů. Manželé tak v letech 2005 až 2007 postupně čerpali více než 11 miliónů korun.

Wolf byl do Sněmovny zvolen v roce 2006 za ČSSD, později ale její řady opustil a držel při životě Topolánkovu vládu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám