Hlavní obsah

Kauza Němců údajně ubitých lopatami se opět otevře, má existovat třetí hrob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Rozhodnutí kriminalistů o ukončení vyšetřování kauzy Budínka, týkající se údajného poválečného násilí na německém obyvatelstvu v Dobroníně na Jihlavsku, bude dozorující státní zástupkyně Iveta Eichlerová přezkoumávat. Jihlavský novinář Miroslav Mareš podal v těchto dnech oznámení na státní zastupitelství, ve kterém se zmiňuje o třetím hrobu zabitých Němců.

Foto: Jana Pechová, Právo

Archeologové na místě předchozích nálezů

Článek

"Pokud rozhodnutí nabude právní moci, vyjádříme se během několika týdnů formou tiskové zprávy na našich webových stránkách," řekl mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. O ukončení vyšetřování informovala loni 26. prosince krajská policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková.

Vyšetřovatel podle tiskové zprávy vydal ve věci rozhodnutí. S výsledky seznámí jen poškozené, kterých se případ dotkl. "Závěry vyšetřování se po přeložení do němčiny odešlou přibližně dvěma desítkám pozůstalých do Německa," řekla Čírtková.

Prověřováním případu nalezených kosterních ostatků v lokalitách Budínka a U viaduktu u obce Dobronín se kriminalisté na Vysočině zabývali přes dva roky. V lokalitě Budínka byly kosterní pozůstatky nejméně 13 místních Němců, kteří byli údajně zavražděni, vyzvednuty na pokyn policie v srpnu 2010.

Další trestní oznámení

Podle některých zpráv byli Němci na konci války ubiti lopatami a motykami. Antropologové to nepotvrdili. Další kosterní pozůstatky nejméně tří lidí byly nalezeny v květnu 2011 také v dobronínské lokalitě U Viaduktu. Byly stejně jako ostatky z Budínky předmětem znaleckého zkoumání v Antropologickém ústavu v Brně a genetické analýzy v Kriminalistickém ústavu v Praze.

Ostatky byly pietně pohřbeny loni v září na Ústředním hřbitově v Jihlavě. Jihlavský novinář Miroslav Mareš, jenž se kauzou zabývá, podal v těchto dnech na státní zastupitelství v Jihlavě oznámení o údajném třetím hrobu v Dobroníně. Lokalitu mu podle pátečních Jihlavských listů popsali němečtí příbuzní obětí. Měla by se nacházet mezi Polnou a Kamennou.

Jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov podnět předal státnímu zastupitelství v Brně. "Podání nám zatím nebylo doručeno, až ho dostaneme, můžeme se k němu vyjádřit," řekl mluvčí Olma. "Pokud dostaneme pokyn, abychom případ znovu otevřeli a pokračovali s dalším vyšetřováním, samozřejmě se tím začneme zabývat," řekla Čírtková.

Nález ostatků vzbudil v Dobroníně velké emoce

Na louce Budínka, kde se našly ostatky nejméně 13 obětí, vztyčil jeden z dobronínských obyvatel na jejich památku železný kříž. Podle mínění členů České strany národně sociální (ČSNS) šlo o členy nacistické strany NSDAP. V místě proto později umístili 64 dřevěných křížů, které měly připomínat oběti nacistického masakru ve Velkém Meziříčí v květnu 1945. Železný kříž natřeli členové ČSNS na růžovo.

Kvůli vypjatým emocím v Dobroníně hledali pozůstalí možnost pohřbení ostatků na jiných místech. Pietní uložení pozůstatků schválili zastupitelé nedalekého Ždírce, kteří se rozhodovali na základě výsledků ankety mezi obyvateli obce. Většina lidí s uložením pozůstatků na tamním hřbitově souhlasila. Mluvčí pozůstalých Johann Niebler se však nakonec rozhodl pro pohřbení ostatků v Jihlavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám