Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání v kauze Union banky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co byli na svobodu propuštěni všichni amnestovaní vězni, začínají české soudy realizovat další část amnestie, která udělá tlustou čáru za dosud neuzavřenými ekonomickými kauzami devadesátých let. Jako první začal tuto kontroverzní pasáž amnestie naplňovat Krajský soud v Ostravě, který už zastavil trestní stíhání pěti manažerů obviněných z pádu Union banky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jeden z bývalých generálních ředitelů Union Banky Jiří Babiš

Článek

O prvním očekávaném usnesení informoval v pátek ostravský soudce Igor Krajdl. V kauze Union banky bylo stíháno pět lidí.

„Senát se sešel ve čtvrtek a v neveřejném jednání rozhodl o zastavení trestního stíhání všech obžalovaných. V tuto chvíli už mají obhájci rozhodnutí v datových schránkách. U rozsudku, který je naplánován na 22. ledna, se přesto pravděpodobně sejdeme. Mám předběžné informace, že nejméně jeden z obžalovaných bude na vyhlášení rozsudku trvat,“ řekl Krajdl.

Vzhledem k amnestii však soud může maximálně vyhlásit verdikt o vině nebo nevině těch z obviněných, kteří si stížnost podali. V případě viny už nevyhlásí trest.

Případu zkrachovalé Union banky se amnestie týká proto, že trestní stíhání trvá déle než osm let. V kauze jsou obžalovaní Jiří Babiš, Miroslav Fučík, Tomáš Michal, Tomáš Seidler a Alena Pejčochová. Právě poslední uvedená trvá na tom, že si verdikt soudu chce poskytnout. V jejím případě ale státní zástupce ve své závěrečné řeči navrhoval zproštění.

V agendě Krajského soudu v Ostravě jsou ještě dvě známé kauzy, kterých se kontroverzní část amnestie trvá - jde o případ krachu Moravia Banky a také o kauzu zkrachovalé Českomoravské družstevní záložny. Oba spisy nyní leží u Vrchního soudu v Olomouci, ke kterému se nepravomocně odsouzení odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám