Hlavní obsah

Nahota, oplzlé otázky a sex. To byl policejní výslech v Domažlicích

– Domažlice
Právo, Patrik Biskup

Třiadvacetiletá Lucie přišla letos v dubnu podat svědeckou výpověď na policejní ředitelství do Domažlic. Výslech tehdy vedl poručík Petr Rett. Začal důkladnou osobní prohlídkou včetně intimních partií, pak zavedl rozhovor na nechutné oplzlosti, a nakonec ženu přesvědčil k souloži přímo v kanceláři.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Petr Rett usedá na lavici obžalovaných.

Článek

Podobných praktik se podle státního zástupce Jiřího Richtra dopustil sedmatřicetiletý policista na nejméně deseti ženách, které vyslýchal buď jako svědkyně, nebo podezřelé. Případ, který nemá v české policejní historii obdoby, začal ve středu projednávat domažlický soud.

Rett si vyslechl obžalobu pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, sexuální nátlak, poškozování cizích práv a znásilnění. Za to si může jít sednout do vězení až na deset let. „Zneužil svoje postavení a z něho vyplývající vliv. Většina poškozených se právě proto nebránila, ačkoliv jim to bylo hodně nepříjemné,“ uvedl žalobce.

Upozornil také na to, že jde o závažné selhání policisty, který byl v postavení veřejného činitele reprezentujícího státní orgán a nezákonného jednání se dopouštěl při úředním úkonu.

Totálně jsem selhal. Bude to znít asi divně, ale prostě jsem se chtěl jen podívat na nahou ženskou.
Petr Rett

Výslech začínal Rett pokaždé stejnou otázkou: zda ženy nemají u sebe někde ukryté nahrávací zařízení. Při záporné odpovědi je požádal o osobní prohlídku. S tím souhlasily a na jeho pokyn se svlékly. Pak je začal osahávat na prsou a přirození.

„Hrozně mě tím vylekal. Nečekala jsem něco takového. Byla jsem v šoku. Přitom mi začal říkat, jestli nechci ještě víc. To už jsem se začala bránit a on toho nechal,“ citoval soudce z výpovědi Jany V. Další poškozená se zase rozbrečela, když jí Rett zasunul prsty do vagíny. „Říkal mi, že hledá, jestli tam nemám ukryté drogy,“ vypověděla Kamila Z.

Byl to policista, raději mu vyhověla

Až k souloži to Rett dotáhl s už zmiňovanou Lucií. „Prý uzavřel s kamarády sázku, že se nechá vyfotit s cizí ženskou při pohlavním aktu. Požádal mě, zda bych s ním do toho šla. Nechtělo se mi, ale nakonec jsem s tím souhlasila. Byl to policista, mohl mi udělat jakýkoliv problém. Tak jsem si řekla, že bude lepší mu vyhovět,“ prohlásila u soudu Lucie B.

Ta také ještě předtím musela Rettovi odpovědět na hodně nepříjemné otázky jako například, jestli ráda polyká mužské semeno či jak často masturbuje. „Bylo to písemnou formou, tvrdil, že to má pro svoji známou, která dělá nějaký anonymní výzkum,“ vysvětlovala žena před soudem.

Rett se doznal ke všem skutkům obsaženým v obžalobě vyjma jediného, kdy měl strkat prsty do přirození mladistvé dívce na policejním oddělení v Poběžovicích. Ta tvrdí, že se aktivně bránila a snažila se ho odstrčit. „Tohle jsem neudělal,“ bránil se muž s tváří připomínající spíše neviňátko než sexuálního zvrhlíka. Tento případ patří mezi ty, kde proti sobě stojí dvě protichůdná tvrzení.

Nezvratné důkazy

V ostatních případech, které se odehrály v Rettově kanceláři na policejním ředitelství v Domažlicích, má ale žalobce nezvratný důkaz. Tím jsou video nahrávky ze záznamového zařízení, které do místnosti umístili detektivové Generální inspekce bezpečnostních sborů. Při přehrávání těchto záběrů v jednací síni soudce vyloučil veřejnost.

Rett před soudem vypovídal se sklopenou hlavou. „Totálně jsem selhal. Bude to znít asi divně, ale prostě jsem se chtěl jen podívat na nahou ženskou. Šlo spíš o moji zvědavost, bral jsem to i jako takové zpestření. Žádné sexuální vzrušení jsem z toho ale neměl,“ prohlásil otec dvou dětí, který byl po odhalení skandálu od policie propuštěn a teď se živí jako údržbář ledové plochy na zimním stadionu.

Připustil, že ve službě využil příležitost, kdy měl možnost se setkat s různými ženami. „Teď se jim omlouvám za to, že jsem je nepřípustným způsobem obtěžoval,“ kál se Rett.

Jednání bude pokračovat příští týden, kdy soudce plánuje výslech znalce a další svědkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám