Hlavní obsah

Soudce brněnského soudu obvinila policie kvůli ovlivňování kauz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Protikorupční policie obvinila soudce brněnského městského soudu Jiřího Peška z nepřípustného ovlivňování několika kauz, uvedla České televize (ČT). Podle jejích informací se měl Pešek snažit ovlivňovat rozhodování svých kolegů, a to zejména v blíže nespecifikovaných trestních kauzách spojených s korupčním jednáním.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Mohu uvést, že jsme v pondělí obvinili jednoho soudce Městského soudu v Brně, a to z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a trestného činu zasahování do nezávislosti soudu," řekl ČT mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Městský soud v Brně o Peškově obvinění zatím nemá detailní informace. "Soud v současné době disponuje velmi kusými a nepotvrzenými informacemi," uvedla mluvčí soudu Gabriela Štočková.

Podle státního zástupce měl Pešek svému spřátelenému advokátovi přidělovat drtivou většinu případů, kdy měl vystupovat ex offo, tedy v situaci, kdy je advokát placený státem. Údajně se také snažil ovlivňovat rozhodování svých kolegů. Měl jim poskytovat materiály, které mohly případně znevěrohodnit svědky, a to především v případu majetkové trestné činnosti v souvislosti s korupcí.

Pešek rozhodoval i o řidiči autobusu z nehody u Nažidel

Ministerstvo spravedlnosti o obvinění dosud informováno nebylo. Pokud by avizované obvinění mělo přímo souviset s výkonem funkce soudce, ministr spravedlnosti tohoto soudce dočasně zprostí funkce, řekla ČT mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

Podle ČT Pešek rozhodoval například při zmírnění trestu pro řidiče autobusu, který v roce 2003 havaroval u Nažidel. Při neštěstí zemřelo 20 pasažérů. V roce 2005 byl kárně potrestán důtkou za průtahy při vyřizování případů zanedbání povinné výživy.

Reklama

Výběr článků

Načítám