Hlavní obsah

Janouškova nehoda nebyla nedbalostí, tvrdí žalobkyně

– Praha

Podnikatel Roman Janoušek, který podle policie srazil v březnu svým vozem v opilosti ženu, bude stíhán za úmyslný trestný čin. V úterý to řekla žalobkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 Jitka Rybenská, která případ zpracovává. Janouškovi tak stále hrozí za úmyslné těžké ublížení na zdraví od tří do deseti let vězení. Rybenská také uvedla, že obžalobu na kontroverzního podnikatele rozhodně podá.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě

Článek

"Já zatím nevím, jestli se to bude překvalifikovávat, ale nedbalostní právní kvalifikace nepřichází v úvahu," prohlásila státní zástupkyně. Podle ní se nyní řeší zejména kvalifikace trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého je Janoušek také obviněn. "Podle mého názoru se to skončit jinak než obžalobou nedá," uvedla Rybenská.

Policisté jí předložili v pátek znalecké posudky, které musí prostudovat. "Jen posudek z oboru dopravy má asi 90 stran, já se tím musím pročíst," podotkla žalobkyně. Poté bude rozhodovat, zda ještě není třeba doplnit dokazování. Kromě posudku z oboru dopravy znalci zkoumali Janouškovu příčetnost, hodnotili také vážnost zranění ženy.

Janoušek sraženou ženu odškodnil, což může mít vliv i na výměru případného trestu u soudu. Přesnou částka však obě strany úzkostlivě tají. Podle dřívějších informací se jedná o trojnásobek bodového ohodnocení zranění, které vyčíslili lékaři. Výše ohodnocení zatím není známá.

Několik přestupků najednou

Podnikatel podle policie při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý dál a zastavil až po asi 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu.

O Janouška se zajímá také protikorupční policie. Detektivové zkoumají jeho úlohu při prodeji pozemků dopravního podniku na pražské Palmovce a také to, zda nezasahoval do řízení o změnách územního plánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám