Hlavní obsah

Už v 19 letech dostal doživotí za brutální vraždu seniorů v Trutnově

Právo, ČTK, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Za únorovou vraždu dvou seniorů v Trutnově dostal devatenáctiletý Tomáš Vít doživotní trest, který by si měl odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Rozhodl o tom v pátek Krajský soud v Hradci Králové. Odsouzený se k ubití důchodců před soudem přiznal. Proč seniory napadl, si nedokázal vybavit.

Foto: René Chvalina, Právo

Do soudní síně přivedla justiční stráž mladého násilníka přímo z vazby

Článek

Letos jde o sedmý případ, kdy české soudy vynesly či v odvolacím řízení potvrdily doživotní trest. Vít u soudu řekl, že si šel k sousedům pro prášek na bolest, a když neuspěl, vtrhl do bytu.

Mladík podle spisu nejdříve zaútočil na pětadevadesátiletého muže, kterého pobodal a bil ho pěstmi. Následně napadl i devětaosmdesátiletou ženu, kterou mimo jiné opakovaně udeřil kladivem do hlavy. Napadení utrpěli rozsáhlá zranění, žena zemřela v důsledku úrazového šoku na místě, těžce zraněný muž zemřel později v nemocnici na poúrazový otok mozku.

Vítovi, který každý den pravidelně kouřil marihuanu, se v den činu udělalo zle. Podle jeho slov byl bez trávy jako na trní. „Zahulil jsem si ten den ráno jointa a udělalo se mi špatně. Seděl jsem jako zasekaný a na čas jsem ztratil zrak,“ uvedl u soudu mladík. Proto se rozhodl jít k sousedům požádat o prášek. Když jej od staré paní nedostal, znovu zazvonil a snažil se do bytu dostat.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaný Vít u soudu zkolaboval

„Podruhé mi otevřel její manžel, ale také mi odmítl dát prášek a chtěl, abych šel pryč. Strčil jsem do něj, on zavrávoral a šel k ledničce, odkud si přinesl nůž a znovu mě žádal, ať odejdu. Nůž jsem mu vzal a bodnul ho. Začal křičet o pomoc, tak jsem ho asi pětkrát bodnul do břicha a jednou do krku. Bodal jsem ho ze strachu, aby se jí nedovolal,“ popsal začátek konfliktu Vít s tím, že starého muže ještě čtyřikrát udeřil do obličeje.

„Pak přiběhla jeho paní. Šla na mě s hůlkou a křičela, ať vypadnu. Bodnul jsem ji do břicha a do krku. Na krk jsem mířil, aby nekřičela. Když jsem ji bodnul do krku, tak skutečně křičet přestala. Poté se ke mně otočila zády a chtěla utéct, vzal jsem kladivo, co tam leželo, a nasadil jí zhruba čtyři údery do hlavy,“ popsal svůj brutální útok obžalovaný mladík v přípravném řízení.

O brutalitě jeho útoku svědčily krevní stopy nalezené po celém bytě. Vrah nechal své oběti ležet v tratolišti krve. Nešťastníky objevila pečovatelka. Když jim nesla jídlo a oni neotvírali, zavolala příbuzným. Ti po otevření bytu zavolali sanitku a policii.

„Nečekal jsem, že umřou, myslel jsem, že jen budou ticho a na všechno zapomenou,“ dodal Vít. Ten u soudu vypověděl, že se dva roky věnoval bojovému umění musado. Mladík má pouze základní vzdělání a nikdy nepracoval.

Soudní znalci Víta shodně označili jako člověka trpícího výraznou poruchou osobnosti inklinující k silné agresivitě. Duševní poruchou by však podle lékařů obžalovaný mladík trpět neměl. Podle psychiatričky Vandy Valentové je Vít egocentrický, agresivní a závislý na drogách. Navíc je Vít podle znalců asociální, psychopatický a schopnost resocializace je u něj minimální.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám